Broker a depăşit BT în topul bursei

Broker a depăşit BT în topul bursei
Valoarea operaţiunilor derulate anul trecut de către compania independentă de brokeraj este peste cea a companiei de profil a Băncii Transilvania.

Schimbare de lider în clasamentul pe judeţ al companiilor de intermediere de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB): Broker s-a clasat la finele anului 2013 peste BT Securities. În aceste condiţii, în cazul fuziunii propuse pentru cele două companii clujene, se pune întrebarea cine pe cine va înghiţi.

Societatea de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF) Broker Cluj a efectuat anul trecut operaţiuni de 2,3 miliarde de lei la bursa bucureşteană, valoare cu care se poziţionează pe locul cinci în clasamentul naţional. Prima poziţie este ocupată de Swiss Capital (4,66 miliarde), iar următoarele, de Raiffeisen Capital & Investment (4,58 miliarde), de Banca Comercială Română (4,28 miliarde) şi de Wood & Company Financial Services Praga (3,37 miliarde).

Următoarea societate clujeană în topul naţional este BT Securities (788 de milioane de lei), în timp ce Interdealer Capital Invest a tranzacţionat de 59 de milioane de lei, iar Avantgarde Finance, care avea la un moment dat operaţiuni de 119 milioane de lei nu mai este inclusă în topul anual pe 2013. În topul lunii decembrie Broker acumulase tranzacţii de 67,7 milioane de lei, BT Securities, de 49,9 milioane, iar Interdealer, de 3,9 milioane.

În topul pe România cifre bune au mai obţinut BRD Groupe Societe Generale (969 de milioane de lei), NBG Securities România (735 de milioane), IFB Finvest (572 de milioane) sau Tradeville (464 de milioane). Clasamentul anual cuprinde 42 de companii de brokeraj din România. Au ieşit din top Harinvest (325 de milioane de lei tranzacţionate la un moment dat), Avantgarde Finance (119 milioane), Fairwind Securities (18 milioane), OTP Bank România (4,3 milioane), Roinvest Bucovina (4,1 milioane), Eurosavam (238.000 de lei) şi RBS Bank (67 de lei).

Cele două mari companii de intermediere din Cluj, BT Securities şi Broker, vor să se unească într-o entitate mai puternică. "Considerentele care stau la baza analizei demarate de către Consiliul de Administraţie al Broker ţin în primul rând de creşterea cotei de piaţa pentru societatea rezultată", au explicat reprezentanţii Broker Cluj. Din analizele preliminare efectuate de Broker, societatea nou-creată ar ocupa prima poziţie între societăţile de brokeraj din România din punctul de vedere al activelor proprii şi s-ar situa între primele trei societăţi în privinţa cotei de piaţă.

Creşterea cotei de piaţă ar genera perspective de dezvoltare legate de structura de produse, clienţii cărora li se adresează societatea rezultată, pieţele pe care poate opera, nivelul comisioanelor pe care le poate negocia şi reducerea riscului de fluctuaţie de numerar prin diversificare. Un alt considerent care a stat la baza analizei cu privire la o potenţială fuziune este creşterea rentabilităţii celor două societăţi implicate prin derularea unui volum mai mare de operaţiuni cu structura de cheltuieli fixe necesară.

Top naţional
(ian. - dec. 2013)

1. Swiss 4,66 miliarde
2. Raiffeisen 4,58 miliarde
3. BCR 4,28 miliarde
4. Wood 3,37 miliarde
5. Broker 2,30 miliarde
6. BRD 0,96 miliarde
7. BT 0,78 miliarde
8. NBG 0,73 miliarde
9. Finvest 0,57 miliarde
10. Tradeville 0,46 miliarde

Sursa: BVB

Comenteaza