BT creşte profitul cu 47% în S1

BT creşte profitul cu 47% în S1
Profitul Băncii Transilvania pe primul semestru al anului a crescut cu 47%, la 179,6 milioane de lei, în 12 luni, arată banca într-un raport publicat azi.

"BT a performat bine în primul semestru, în pofida unui climat economic foarte volatil şi dificil atât la nivel local, cât şi european", spune preşedintele Consiliului de Administraţie, Horea Ciorcilă. El adaugă că obiectivul băncii, în acest an, este de a consolida poziţia băncii pe piaţă şi creşterea eficienţei "în toate formele ei".

Profitul BT a fost, în S1, de 179,62 milioane de lei, în creştere cu 47% faţă de S1 al anului trecut. În ce priveşte profitul brut, acesta este de 193,2 milioane de lei, mai mare cu 29% faţă de S1 al anului trecut.

Veniturile operaţionale ale băncii din Cluj s-au consolidat la 772,16 milioane de lei, iar activele bilanţiere au o valoare de 28,9 milioane de lei, în creştere cu 12% faţă de sfârşitul anului trecut.

Recent, agenţia de rating Fitch a reconfirmat ratingul BT la BB-, cu perspectivă stabilă, pentru creditele pe termen lung. Conform Fitch, ratingul este susţinut de soliditatea BT, de profitabilitatea băncii, baza solidă a depozitelor, ponderea mai mică a creditelor în valută faţă de cele în lei, precum şi de capitalizarea adecvată.


Activele bilanţiere ale Băncii Transilvania sunt, la finalul primului semestru din acest an,
de 28,96 milioane lei, cu 12% mai mari faţă de 31 decembrie 2011. Creşterea activelor a fost
determinată în special de investițiile în active disponibile pentru vânzare, care s-au majorat cu 30% în primele şase luni din 2012, ajungând la 7.535 milioane lei, precum şi de creşterea soldului creditelor. BT are un portofoliu de credite stabil, preponderent în lei, soldul fiind de 16.933 milioane lei. Acesta cuprinde credite acordate companiior - în proporție de 64,03%, respectiv credite destinate persoanelor fizice - ponderea fiind de 35,97%. Creditele neperformante, cu restanțe mai mari de 90 de zile, reprezintă 10,48% din totalul portofoliului de credite al băncii.

Amintim, BT nu are în acest moment un director general, după ce Robert Rekkers a demisionat, în 19 ianuarie. Director interimar a fost desemnat Peter Franklin, membru în Consiliul de Administraţie. Cel mai vehiculat nume pentru ocuparea fotoliului de director al BT este Andreea Moraru, angajată la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în Londra. De altfel, BERD este principalul acţionar al BT, cu aproape 15% din titluri. În urmă cu o lună însă, Abrudan spunea că şefia BT încă se joacă şi că decizia va fi luată în câteva săptămâni.

Comenteaza