Businessmanul Dorel Goia își face centrală electrică. A bătut palma cu gigantul german E.ON

Businessmanul Dorel Goia își face centrală electrică. A bătut palma cu gigantul german E.ON
Noua investiție de pe platforma TeraPlast e estimată la 4 milioane de euro | Foto: Intermodal Logistics

Companiile E.ON Energie România şi TeraPlast au încheiat un parteneriat strategic, în cadrul căruia va fi realizat unul dintre cele mai mari sisteme de generare a energiei fotovoltaice din România.

Construirea centralei electrice fotovoltaice, o investiție inițială de 1,9 milioane de euro, are drept obiectiv principal producerea distribuită a energiei electrice din surse regenerabile, utilizând energia solară şi livrarea energiei produse la consumatorii racordaţi la centrală.

În baza parteneriatului, E.ON va instala sisteme de energie solară pe acoperişul a 13 hale de producţie şi clădiri ale TeraPlast, care vor permite companiei să își genereze propria electricitate din surse regenerabile. Astfel compania va reduce emisiile de CO2 până la 600.000 de tone pe an pe termen lung.

Acordul prevede posibilitatea de extindere a proiectului, anul viitor, până la valoarea de 4 milioane de euro. Centralele fotovoltaice vor produce până la 2.196 de ore GWh pe an, ceea ce corespunde cu 11,4% din cerințele totale de energie electrică ale TeraPlast.

“TeraPlast urmărește obiective ambițioase pentru sustenabilitatea afacerii şi suntem mândri de acest parteneriat. E.ON implementează soluții fotovoltaice clienților interesați de eficiența energetică și de reducerea amprentei de carbon, know-how-ul internaţional garantând cel mai bun rezultat posibil pentru clienți și climă", spune Dan Morari, director general al E.ON Energie România.
„După ce anul trecut TeraPlast a investit în secția de reciclare PVC, anul acesta demarăm parteneriatul strategic cu E.ON. Pentru TeraPlast, dincolo de materia primă, energia electrică este principala resursă pe care o consumăm în fabricarea produselor noastre. Preocuparea pentru a produce măcar o parte din această energie într-un mod sustenabil este naturală și coincide cu dorința noastră de a crește sănătos și responsabil”, a menționat directorul TeraPlast, Alexandru Stânean.

Instalaţia aferentă centralei cuprinde un sistem de monitorizare prin intermediul căruia se pot supraveghea şi analiza starea şi rezultatele operaţionale, local şi de la distanţă. Sistemele de pe acoperișurile de pe piață au o putere nominală de maximum 1.936 kWp.

TeraPlast este cel mai mare producător de materiale de construcții cu capital românesc. Portofoliul este structurat pe șase linii de business: instalații și amenajări, profile tâmplărie, granule, panouri termoizolante, fereste și uși, țiglă metalică. Grupul a deschis în 2017 TeraSteel Serbia, prima fabrică aflată integral în proprietatea unei firme românești inaugurată după 1990. Din 2008, cea mai mare companie din grup, TeraPlast SA, este listată la Bursa de Valori București.

Omul de afaceri clujean Dorel Goia este cel mai mare acţionar al TeraPlast. O altă companie din domeniul construcțiilor la care este acționar e ACI Cluj. Goia este cotat cu o avere de 55 de milioane de euro în Top Capital. El controlează La Casa (panificaţie şi restaurante), are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Maestro Business Center, un alt activ pe care îl deținea (împreună cu Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania) a fost cumpărat de către fondul de investiţii britanic First Property Group.

"Nu e normal ca Ungaria și Polonia să aibă câte 220 de parcuri industriale, Cehia 210, majoritatea ridicate de stat, iar România, abia 73. La Cluj avem cinci parcuri create de consiliul județean și două private, la Dej și la Câmpia Turzii. Am făcut scandal cât am putut să ni se acorde și nouă ajutoare de stat de 13 milioane de euro acum trei ani, anul acesta am primit 7 milioane. Practic, este un împrumut rambursabil pe cinci ani, deoarece trebuie returnat din taxe și impozite”, preciza Dorel Goia.

E.ON Energie România, membră a grupului german E.ON, este specializată în furnizarea gazelor naturale, a electricităţii şi a soluţiilor energetice. Portofoliul de trei milioane de clienţi poziționează compania drept unul din cei mai importanţi jucători de pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică din România.

Comenteaza