Camera de Comerț Cluj, asaltată de firme care invocă forța majoră

Camera de Comerț Cluj, asaltată de firme care invocă forța majoră

Multe societăți comerciale din județ au început să solicite Camerei de Comerț și Industrie (CCI) Cluj astfel de certificate, în cazul în care nu își vor putea respecta contractele încheiate, în regim de criză.   

“În aceste zile am fost asaltați de firme din Cluj care s-au interesat despre aceste certificate, a sunat telefonul încontinu, însă de eliberat am eliberat efectiv doar patru până acum. Au solicitat îndeosebi societăți care aduceau produse din China, dar și din sectoarele industrial sau construcții.

În mod normal procedura nu durează mult, cam 2-3 zile, însă agenții economici trebuie să prezinte toată documentația necesară, să explice în cerere forța majoră pe care o invocă. Noi putem elibera aceste certificate atât sub formă fizică, dar și pe internet, în funcție de cerințe. Costul acestora a rămas de 500 de euro”, a precizat Bogdan Georgescu, juristul CCI Cluj.

La solicitarea scrisă a companiilor, Camera de Comerţ şi Industrie a României avizează existenţa cazului de forţă majoră. Solicitarea va cuprinde prezentarea faptică şi detaliată a evenimentului, a consecinţelor acestuia în relaţia cu partenerul contractual şi argumente juridice că evenimentul invocat reprezintă forţă majoră. Avizul de existenţă a cazului de forţă majoră se emite în baza documentelor doveditoare depuse exclusiv de solicitant. Documentele se prezintă în original sau în copie certificată de solicitant.

Ce trebuie să cuprindă dosarul

- cerere de emitere a avizului, semnată de reprezentantul legal
- o copie a contractului afectat din evenimentul de forţă majoră, cuprinzând clauza de forţă majoră
- atestări de la organele, autorităţile şi instituţiile abilitate (altele decât CCI), privind existenţa şi efectele evenimentului invocat, localizarea acestuia, momentul începerii şi încetării evenimentului
- notificări adresate partenerului contractual în legătură cu apariţia evenimentului invocat şi efectele sale asupra derulării operaţiunilor contractuale

Solicitantul îşi asumă întreaga răspundere, inclusiv penală, pentru veridicitatea datelor şi a documentelor prezentate odată cu solicitarea adresată CCI de avizare a evenimentului de forţă majoră. Tariful este de 500 de euro, echivalent lei la cursul Băncii Naționale a României din ziua plății, iar consultanța de specialitate, de 30 de euro pentru 30 de minute, ambele fără taxa pe valoarea adăugată.

Cristina Bojică, avocat la casa Gruia Dufaut, consideră că forţa majoră trebuie să îndeplinească anumite condiţii, iar situaţia de pandemie de coronavirus nu atrage automat aplicabilitatea acesteia, conform ZF. Forţa majoră este o clauză părţilor pentru a-şi înlătura răspunderea în executarea contractelor în anumite condiţii.

„Clauza de forţă majoră poate fi invocată doar dacă este externă, adică independent de voința părţilor implicate şi trebuie să fie imprevizibilă”, a spus Bojică. Partea contractantă care invocă forța majoră are obligaţia de a notifica celeilalte părţi, în termen de 15 zile, producerea acesteia şi este nevoită să ia toate măsurile pentru a limita consecinţele.

Comenteaza