Cartel Alfa: “Nokia cerea să se muncească 12 ore pe zi la Cluj”

Cartel Alfa: “Nokia cerea să se muncească 12 ore pe zi la Cluj”

Sindicaliștii din Cartel Alfa au cerut guvernului să facă strategiile naționale cu sindicatele și organizații ale angajatorilor.

“Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR), invitat privilegiat la consultările guvernului privind politicile publice, este doar un grup de lobby care reprezintă interesele de afaceri ale investitorilor străini în România și camerele de comerț bilaterale.

Este o organizație unică pe plan internațional, în care ambasadele sunt membri asociați alături de investitorii străini, dar care promovează interesele companiilor din țările lor. Nu am văzut de-a lungul vremii nicio intervenție a acestei organizații când s-a cerut să se muncească în România peste 12 ore (caz Nokia)”, susține președintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.

Structurile naționale care reprezintă lucrătorii și capitalul – sindicatele și organizațiile angajatorilor (patronate) sunt, conform legislației privind dialogul social și conform reglementărilor europene și acordurilor internaționale la care România este parte, singurii partenerii instituționali de dialog social legitimi și recunoscuți ai guvernului, conform organizației sindicale.

“În măsura în care companiile străine și capitalul internațional desfășoară afaceri pe teritoriul României, acestea se pot alătura structurilor asociative ale angajatorilor, în cadrul organizațiilor patronale recunoscute legal în România și să contribuie astfel în mod real la construcția unui cadru legislativ coerent, suplimentat de convenții colective negociate la nivel superior (sector și național), care să ducă la dezvoltarea țării în beneficiul tuturor, și nu doar al “investitorilor”.

Nokia a închis fabrica din parcul industrial Tetarom III Jucu în 2011, concediind 2.000 de angajaţi, după ce a renunţat şi la centrul său de cercetare din Cluj-Napoca, unde activau 120 de specialişti.

Producătorul de telefoane a dat afară 4.000 de angajaţi din fabricile din Ungaria, Finlanda şi a mutat liniile de asamblare de telefoane inteligente în Asia, unde se aflau majoritatea furnizorilor de componente. Ulterior, o parte dintre angajaţi au fost preluaţi de italienii de la De’Longhi.

Comenteaza