Cea mai scumpă cafea din lume. Cât costă o ceașcă

Cea mai scumpă cafea din lume. Cât costă o ceașcă
| Foto: AllaSerebrina - Depositphotos.com

Kopi Luwak este cea mai scumpa cafea din lume, iar pe lângă producția sa neobișnuită, prețul este unul prohibitiv.

Este cea mai scumpă cafea din lume, dar boabele nu cresc pe copaci: producţia sa neobişnuită implică pisica zibetă.

Lumea cafelei este vastă şi fascinantă, cu varietăţi variind de la munţii Etiopiei până la plantaţiile din America de Sud. O cafea unică este „cafeaua defecală”, cunoscută şi sub numele de Kopi Luwak. Această cafea se remarcă prin producţia sa neobişnuită: „Este vorba de zibeta, un mic mamifer care trăieşte în pădurile indoneziene şi africane, cunoscută şi sub denumirea de zibetă de palmier”, explică Gaia Gottardi, biolog şi nutriţionist.

Gottardi explică: „Indonezia în secolul al XIX-lea era o colonie olandeză, iar muncitorii care lucrau la plantaţiile de cafea nu puteau consuma băutura. Totuşi, observaseră că aceste animale sălbatice consumau boabe de cafea, dar nu digerau complet seminţele, aşa că a început să colecteze deşeurile din excremente”.

Odată cu creşterea turismului şi a importului în Anglia, cererea pentru Kopi Luwak a crescut: „Colonizatorii şi-au modificat producţia prin crearea unei culturi intensive în baterii de zibete, hrănite forţat şi nu mai pornind de la animalele din sălbăticie”.

În ciuda controverselor etice, Kopi Luwak este apreciat pentru proprietăţile sale organoleptice unice. „Procesul enzimatic al sistemelor digestive ale zibetei afectează peretele extern al boabelor, modifică structura proteinelor, contribuie la reducerea acidităţii, conferă cafelei o aromă netedă, fără amărăciune”.

1.000 de euro pentru un kg sau 70 euro/ceașcă

Seminţele sunt adunate manual dintre excremente. Un kilogram costăpână la 1.000 de euro 
Experţii în cafea laudă Kopi Luwak pentru complexitatea şi profunzimea aromei sale, care aminteşte de note de ciocolată şi caramel. Procesul de producţie începe cu colectarea boabelor de pe pământul din jurul cuştilor de zibetă. Odată recoltată, producţia este spălată, fermentată şi apoi uscată la soare.

După o prăjire atentă, cafeaua este gata să fie măcinată şi preparată, gata să ofere iubitorilor de cafea o experienţă senzorială unică”.

Preţul Kopi Luwak este foarte mare şi poate fi atribuit exclusivităţii producţiei sale. Colectarea seminţelor este o muncă manuală şi laborioasă, deoarece fermierii trebuie să caute prin excremente pentru a recupera cerealele preţioase. Acest proces necesită timp şi efort, crescând semnificativ costul cafelei.

De fapt, vorbim de un preţ care poate fluctua de la 500 la 1000 de euro pe kilogram. Cu siguranţă, Kopi Luwak a fost încoronată cea mai scumpă cafea din lume. O singură ceaşcă poate costa până la 70 de euro.

Comenteaza