Cel mai negru coşmar al clujenilor din Câmpia Turzii: combinatul, vândut la fier vechi VIDEO

Cel mai negru coşmar al clujenilor din Câmpia Turzii: combinatul, vândut la fier vechi VIDEO
Cel mai negru coşmar al oamenilor din Câmpia Turzii s-ar putea transforma în realitate. Combinatul metalurgic din localitate ar putea fi vândut la fier vechi. Noii patroni au reacţionat la protestele angajaţilor disponibilizaţi şi le-au propus oamenilor un acord: să taie în bucăţi Laminorul 3 iar din vânzarea celor 4.000 de tone de fier să fie plătite salariile compensatorii. În schimb, ruşii le cer foştilor angajaţi să renunţe la proteste.

Ruşii s-au întâlnit ieri la Târgovişte cu liderul sindical Ioan Pascu, iar astăzi, la Sinaia, cu o delegaţie a Primăriei Câmpia Turzii. Vezi ce spune despre problemă primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, în materialul video

În acordul propus sindicaliştilor, patronii cer permisiunea să trimită la fier vechi o bună parte din utilajele din Laminorul 3. Angajaţii consideră că această parte a uzinei este vitală, în cazul unei eventuale reporniri a combinatului. Ioan Dorin Vâţă e lider sindical la Laminorul 3. "Cum să fiu de acord cu aşa ceva?", întraebă el. "Am fost lider de sindicat la Laminorul 3, e ca şi cum mi-ar tăia picioarele, e ca şi cum aş fi de acord să nu mai umblu".

Până acum, conducerea combinatului a trimis la fier vechi utilajele din mai multe secţii ale combinatului.

"Până acum 120.000 de tone s-au tăiat", spune Ioan Oară, fost maistru la Mechel. "Ei ar putea să plece şi să lase secţiile cum sunt, că şi aşa au sabotat combinatul şi l-au distrus".

Angajaţii disponibilizaţi de la Mechel au ieşit astăzi din nou în stradă. A fost a şaptea zi de proteste, iar manifestaţiile vor continua şi în zilele următoare. Oamenii cer cele 3 salarii compensatorii prevăzute în contractul colectiv de muncă, dar şi repornirea combinatului.

Reporter: Ionel Lespuc
Imagine: Ersek Lorant

Comenteaza