Cele mai favorabile orașe pentru femeile de afaceri: Cluj, București, Sibiu

Cele mai favorabile orașe pentru femeile de afaceri: Cluj, București, Sibiu
Româncele sunt tot mai preocupate de afaceri, o arată statisticile din ultimii opt ani, care indică o tendință crescătoare privind implicarea în afaceri a femeilor din România.
Dacă în 2008 s-au înregistrat 38.000 de companii care aveau cel puțin o femeie asociat sau administrator, în 2016 numărul acestora a depășit 48.000, ceea ce reprezintă 31,6% din cele 152.000 de firme nou înregistrate, potrivit unui studiu Creditinfo, companie specializată în furnizarea produselor şi serviciilor de management al riscului comercial.
"Cele mai multe afaceri existente în România funcționează în domeniul comerțului cu amănuntul al diferitelor produse alimentare (99.000) și cele mai multe dintre aceste companii, 62%, au cel puțin o femeie în acționariat sau în management, ceea ce arată cât de importantă este componenta feminină în afacerile din România”, a declarat directorul general al Creditinfo România, Aurimas Kacinskas.
Firmele care au cel puțin o femeie asociat sau administrator sunt majoritare  în alte domenii de top: comerț cu amănuntul produse nealimentare (65%) sau activități de consultanță pentru afaceri (52%). Există chiar o categorie de afaceri dominată autoritar de firmele în care se află femei în rândul acționarilor: coafură și alte activități de înfrumusețare, domeniu în care 24.000 de companii (88%), sunt deținute sau conduse de o femeie.
Studiul face o observație: majoritatea firmelor din zonele centrală și nord-vestică a României (în special din Transilvania) practică această activitate sub formă de persoană fizică autorizată, ajungând în unele județe până la 90% PFA, în vreme ce în zona sudică (în special Muntenia), această activitate se practică sub formă de societăți cu răspundere limitată, ajungând în unele județe până la 80% SRL.
În privința vânzărilor, firmele unde există cel puțin o femeie asociat sau administrator, în top se află București, cu o cifră de afaceri medie de 3,8 milioane de lei. Urmează județele Mureș (2,8 milioane), Sibiu (2,3 milioane), Ilfov (2,2 milioane), Olt (1,9 milioane), Gorj (1,8 milioane), Sălaj (1,75 milioane) și Covasna (1,7 milioane). La polul opus, cele mai mici vânzări ale firmelor în care sunt implicate femei se află în Mehedinți (0,8 milioane de lei), Dâmbovița (0,94 milioane) și Brăila (0,97 milioane).
Cele mai profitabile firme în care există cel puțin o femeie asociat sau administrator se află în Sibiu, cu un profit mediu de peste 0,4 milioane de lei, București (0,32 milioane de lei), Cluj (0,28 milioane de lei), Mureș (0,2 milioane de lei) și Sălaj (0,19 milioane de lei). Județele care punctează cel mai puțin la capitolul profit sunt Gorj (0,05 milioane de lei), Caraș-Severin și Teleorman (câte 0,06 milioane de lei).
Cei mai mulți angajați ai femeilor sunt înregistrați la firmele din Gorj (o medie de 11 angajați). Alte județe cu un număr mediu ridicat de angajați sunt București (10), Sibiu (9), Covasna, Mureș, Harghita și Vaslui (câte 8 angajați). În schimb, media numărului de angajați în companiile în care sunt implicate femei este de 4 angajați în Giurgiu și câte 5 în Dâmbovița, Buzău, Teleorman și Dolj.
Analiza demonstrează o corelație directă între diversitatea domeniilor de activitate a firmelor în care sunt implicate femei și cifrele de afaceri. Județele de top în clasamentul cifrei de prezintă cea mai mare diversitate a domeniilor de activitate (București are peste 600, Mureș și Sibiu, 450 fiecare), în vreme ce județele cu cifre de afaceri mici au o diversitate redusă a domeniilor  (Mehedinți 240, Brăila și Dâmbovița, 350 fiecare). 
Comenteaza