Cemacon îşi schimbă administratorii şi acţionarii

Cemacon îşi schimbă administratorii şi acţionarii
Acţionarii producătorului de cărămidă sunt convocaţi pe 20 februarie să aprobe revocarea tuturor membrilor Consiliului de Administraţie şi alegerea unora noi, la propunerea BRK Financial Group (fosta Broker), acţionar care deţinea 14,61% din capitalul social.

Unul dintre administratori, Răzvan Lefter, reprezentant al societăţii RSL Capital Advisors, şi-a anunţat deja demisia. CIT Resources, divizie a Casei de Insolvenţă Transilvania (CITR) şi familia Cionca, principalii acţionari ai acesteia, au cumpărat  9,4 milioane de acţiuni ale producătorului de cărămidă pentru 2,93 milioane de lei.
 
Fondul de investiţii finlandez KJK şi-a lichidat deţinerea de 27,9% pe care o avea la Cemacon, prin intermediul subsidiarei sale KJK Cărămidă, pe care o deţine integral. KJK a vândut 31,8 milioane de acţiuni, la 0,31 lei/unitate. Acesta a intrat în acţionariatul Cemacon în 2013, când a cumpărat 30%, procent majorat apoi la 40%. CITR este controlată de Andrei Cionca. El controlează şi compania de consultanţă Andrei & Andrei, care deţin 15,42% din Cemacon.

Vânzări de terenuri în serie
 
Andrei Cionca, Lăcrămioara Andreea Cionca-Anghelof şi Teodora Cătălina Godîncă-Herlea au cumpărat 8,3% din Cemacon, în timp ce BRK şi-a vândut întreaga deţinere (14,61%). În 2015, KJK Fund II şi-a mutat întreaga participaţie la Cemacon pe societatea KJK Cărămidă. În decembrie 2016, Kanata Invest Corporation a vândut 6,32% din Cemacon, iar CIT Resources deţinea 6,31%, astfel că grupul de acţionari care acţionează concertat, respectiv Consultanţă Andrei & Andrei SRL, Andrei Cionca, Radu Lotrean, a ajuns la 21,74%.
     
Strategia producătorului clujean de cărămizi vizează, în paralel cu creşterea afacerilor, şi reducerea datoriilor prin valorificarea activelor disponibile, printr-o societate imobiliară creată prin înţelegerea cu principalul creditor. Cemacon Real Estate (CRE), deţinută integral de Cemacon SA, a semnat cu reţeaua de bricolaj Dedeman un antecontract de vânzare cu 1,6 milioane de euro a unor terenuri de 22.211 mp şi de 3.104 mp în Zalău (judeţul Sălaj).

Credite de 18 milioane de euro
 
Reţeaua Dedeman, deținută de frații Dragoș și Adrian Pavăl, este compusă din 44 de magazine, cu 7.656 de salariaţi. Cemacon a încheiat un proces de restructurare în 2015 și a semnat contracte de credit de 18 milioane de euro. Cemacon a înregistrat anul trecut afaceri de 87 de milioane de lei şi un profit de 5 milioane.
 
CRE a fost înfiinţată ca urmare a acordului semnat de Cemacon şi BCR pentru a prelua o parte a datoriei şi a activelor, conform procesului de restructurare. Cemacon şi-a mutat sediul de la Zalău la Cluj, în clădirea Silver Business Center. Printre marii producători de materiale de construcţii din România se numără Arabesque, Mitliv, Damila, Holver sau Wienerberger.

Comenteaza