Cine a venit în locul Nokia la Cluj-Napoca

Cine a venit în locul Nokia la Cluj-Napoca
În acest an proprietarii au găsit clienţi pentru cei 10.000 mp de spaţii de birouri lăsate goale după cele două mari lovituri primite de economia judeţului în 2011: ieşirea Nokia şi ING.

Companiile de tehnologia informaţiei (IT) care se extind şi centrele de servicii deschise la Cluj îi ajută pe proprietarii de clădiri de birouri să îşi ţină spaţiile ocupate, chiar în condiţii de fluctuaţii de chiriaşi ori închideri de afaceri.

Cu trei clienţi care au ocupat spaţii în ultimele luni în clădirea de birouri de pe Calea Dorobanţilor, Olimpia Business Center a reajuns la 100% grad de ocupare, potrivit proprietarilor. Alăturii de noii veniţi, Evalueserve şi Thomsons Online Benefits, compania IT Arobs Transilvania s-a extins în imobil, aşa încât întreaga clădire este acum ocupată. „Am reumplut spaţiile în aproximativ şase luni, mai repede decât am anticipat (după închiderea Nokia, n. red.)", a menţionat Alexandru Galoş, proprietarul AG Consulting, dezvoltatorul clădirii. La sfârşitul lunii septembrie 2011 Arobs şi-a inaugurat cel de-al patrulea sediu, în Olimpia Business Center, fostul sediu Nokia din Cluj-Napoca.

De asemenea, în primul trimestru din acest an, Evalueserve România s-a mutat într-un nou sediu la Cluj, pentru a ocupa o suprafaţă mai mare, a anunţat conducerea societăţii. Astfel, compania de servicii s-a relocat în imobilul de birouri Olimpia de pe Calea Dorobanţilor, care avea spaţii disponibile după închiderea centrului de cercetare al Nokia, ce ocupa aici 3.000 mp, potrivit informaţiilor oferite de administratorii clădirii. În urmă cu patru ani, când compania multinaţională de servicii indiană Evalueserve şi-a lansat centrul de la Cluj, avea închiriată o suprafaţă de 650 mp în imobilul de birouri Cluj City Center, amplasat pe aceeaşi arteră, Calea Dorobanţilor, iar în Olimpia suprafaţa închiriată este de peste două ori mai mare.

Thomsons Online Benefits (TOB), furnizor mondial de programe informatice pentru beneficiile angajaţilor, şi-a inaugurat în iulie biroul din Cluj. Compania TOB a deschis cu 30-40 de angajaţi în Cluj, birourile din oraş ocupând o suprafaţă de 530 mp, adică tot etajul trei din Olimpia. Amintim că Nokia a anunţat în aprilie 2011 că închide centrul de la Cluj în urma unui parteneriat cu grupul Microsoft, fapt ce a determinat renunţarea la modul de operare Symbian. Imobilul de pe Calea Dorobanţilor a fost inaugurat în martie 2006, fiind una dintre primele clădiri destinate spaţiilor de birouri de mari dimensiuni în oraş. Aceasta are o suprafaţă de 5.770 mp, cu o suprafaţă utilă de birouri de 4.800 mp. Pe de altă parte, cu toate că proprietarii au reuşit să găsească în timp relativ scurt clienţi pentru spaţiile disponibile, nici afacerile cu birouri nu mai aduc aceleaşi venituri ca în perioada ante-criză. „Să găseşti companii care se extind se poate, există societăţi ce au nevoie de spaţii, dar veniturile sunt mult mai reduse acum. Valoarea chiriilor s-a dus în jos cam cu 25%", a mai menţionat Galoş.

Cealaltă mare retragere surpriză din economia judeţului anunţată la Cluj în 2011, cea a centrului de servicii ING, i-a lăsat pe proprietarii Amera Tower cu 7.000 mp de închiriat. Grupul olandez ING a anunţat în 22 martie anul trecut că a luat decizia de a închide centrul său regional, inaugurat în septembrie 2010, unde urmau să lucreze 1.000 de persoane. Clădirea de 11 etaje, situată în partea de nord-vest a ieşirii din Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială a comunei Baciu, are o suprafaţă construită desfăşurată de 9.000 mp şi 5.800 mp suprafaţă utilă închiriabilă.

În interval de câteva luni, proprietarii au găsit mai mulţi clienţi pentru spaţii. Compania de asigurări Groupama şi-a regrupat activitatea şi şi-a stabilit în Amera Tower sediul central din Cluj, ducând gradul de ocupare al imobilului la 60%. Francezii au ocupat cea mai mare parte din golul lăsat după închiderea centrului de servicii al ING. Grupul a preluat 2.400 mp, pe patru etaje. Companiile care au ocupat spaţii în clădire contabilizează acum 350 de angajaţi, potrivit datelor oferite de administratorul imobilului, iar din imobilul de 11 etaje, la începutul acestei luni mai rămăseseră de închiriat două niveluri, adică 1.500 mp. „Estimez că finalul anului ne va prinde cu grad de ocupare de 100%. Asta ar însemna că în doi ani am închiriat clădirea de două ori", a spus Adam Ambrus, reprezentantul Amera.

 

Comenteaza