Ciorcilă a găsit directorul ideal pentru Banca Transilvania

Ciorcilă a găsit directorul ideal pentru Banca Transilvania
Societatea bancară clujeană va intra în 2013 cu un nou director general, la aproape un an de la demisia olandezului Robert Rekkers.

 

Întrunit ieri seară, Consiliul de Administraţie (CA) al Băncii Transilvania (BT) a decis ca  Horia Ciorcilă, preşedintele băncii, să preia  de la Peter  Franklin mandatul de administrator delegat de către CA pentru coordonarea activităţii băncii şi a Comitetului Executiv de Management. Franklin va  rămâne membru al CA al BT, membru în Comitetul de Audit şi Comitetul de Remunerare. În cei 19 ani de activitate a băncii, Horia Ciorcilă, unul dintre membrii săi fondatori, a jucat un rol esenţial la BT, devenită cea mai mare instituţie bancară cu capital privat majoritar românesc. 

CA a desemnat-o pe Luminiţa Runcan pentru poziţia de director general adjunct. Conducerea activităţii de trezorerie urmează să  fie  preluată de Teo Bîrle, în calitate de director, în prezent acesta având aici funcţia de director adjunct. În aceste două cazuri, exercitarea funcţiei se va realiza după obţinerea aprobărilor corespunzătoare din partea Băncii Naționale a României (BNR) şi după parcurgerea formalităţilor necesare. BT va avea, începând cu data autorizării BNR,  doi directori generali adjuncţi, conducători ai băncii: Nicolae Tarcea şi Luminiţa Runcan.

“Poziția mea în Banca Transilvania va fi, de acum înainte, de președinte al Consiliului de Administrație, delegat pentru coordonarea activității băncii și a Comitetului Executiv de Management. Obiectivul meu este continuarea consolidării Băncii Transilvania”, a declarat Horia Ciorcilă, pentru ZIUA de CLUJ.  Rekkers și-a dat demisia din funcție în ianuarie din toate posturile deținute la BT, interimatul la conducere fiind preluat de englezul Peter Franklin. Locul rămas vacant în CA după plecarea olandezului a fost ocupat de fostul negociator-şef al României cu Uniunea Europeană, Vasile Puşcaş. La patru luni după demisie, Rekkers a devenit membru în CA al Agricover, companie care comercializează materii prime agricole controlată de Jabar Kanani. Olandezul a adus acționarilor BT profituri de 400 de milioane de euro. 

Profitul net al BT a crescut cu 30% în primele trei trimestre ale anului, față de aceeași perioadă din 2011, la 265 de milioane de lei. Principalii acţionari ai BT erau persoane fizice române (24,9%), alte companii române (21,6%), alte companii străine (18,6%), Banca Euroropeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (14,6%), Bank of Cyprus (9,7%) Societatea de Investiţii Financiare Moldova (5%), IFC - Banca Mondială (3,6%), persoane fizice străine (2%). BT este o bancă privată cu capital majoritar românesc, activitatea sa fiind organizată pe patru linii principale de business: persoane fizice, întreprinderi mici și mijlocii, companii mari și divizia pentru medici. Societatea bancară are 6.000 de angajaţi, o reţea de 550 de sedii şi 1,5 milioane de clienţi activi. BT este prima bancă din România cotată la Bursa de Valori Bucureşti, în 1997. 

 

 

Comenteaza