Clujenii, în topul comenzilor de cărți pe internet. Irina Binder, cea mai cumpărată

Clujenii, în topul comenzilor de cărți pe internet. Irina Binder, cea mai cumpărată

Din București, Cluj și Brașov se comandă majoritatea cărților în România, raportat la numărul de locuitori din zona respectivă, conform celui mai mare magazin virtual de profil din țară, Libris.  

Cărțile în exclusivitate, cele cu autograf, publicațiile de limbă engleză și volumele pentru copii au crescut vânzările acestuia cu 36% în 2019. Cifra de afaceri a atins pragul de 11,3 milioane de euro, peste estimarea de la începutul anului.

Dinamica pozitivă înregistrată de Libris.ro în 2019 s-a datorat pieței într-o creștere evidentă, corelată însă cu diversificarea continuă a ofertei și investiții în creșterea portofoliului de carte în limba engleză, care a înregistrat o creștere de 115%. Beletristica, dezvoltarea personală și cărțile pentru copii rămân categoriile care generează cele mai multe vânzări, reprezentând cumulat 51% din afaceri.

Comanda medie a crescut cu 10% față de 2018, iar numărul comenzilor de pe mobil a ajuns la 60% (față de 51% anul precedent). Cele mai multe comenzi de pe dispozitive mobile au fost plasate din Timiș (81,86%), iar cele mai puține din Harghita (54,8%).     

Județele în care se comandă cele mai multe cărți, raportat la numărul de locuitori, sunt București, Cluj, Brașov, Sibiu, Timiș, Iași. Cel mai activ client din capitală a făcut 125 de comenzi pe Libris.ro în 2019. Cea mai mare medie a comenzii este însă înregistrată în Brașov (181 lei), iar cea mai mică în Giurgiu (70 lei), în timp ce capitala se află pe locul doi în top, cu o medie de 93 lei / comandă.

Eficientizarea fluxului logistic a scăzut timpul de livrare a comenzilor, iar acest lucru a fost apreciat de către clienții noștri mai ales în perioadele de vârf ale anului, fiind apoi vizibil și în rata de retenție a acestora. Ne bucurăm să observăm că a crescut numărul clienților tineri, cu vârste între 18 și 24 de ani, care citesc din ce în ce mai mult și mai diversificat.

Au fost extrem de apreciate titlurile exclusive, dar mai ales volumele vândute cu autograful autorului, printre care se numără Evgheni Vodolazkin, Mircea Cărtărescu, Cristian Tudor Popescu, Chris Simion.

„Ne dorim să dezvoltăm categoria de cărți în engleză, iar în primul semestru să listăm peste 500.000 de titluri în limba engleză. Pentru a limita condiționările legate de livrare, ne dorim să punem la dispoziția clienților mai multe opțiuni, cum ar fi pick-up points, lockere în zone centrale, ușor accesibile, în toate marile orașe”,  a declarat Laura Țeposu, director de dezvoltare al Libris.ro.

Top cele mai vândute volume (2019)

1. “Până la sfârșit” – Irina Binder
2. “Pacienta tăcută” – Alex Michaelides
3. “Puterea extraordinară a subconștientului tău” – Joseph Murphy
4. “Povestea mea” – Michelle Obama
5.  “Femei care iubesc prea mult” – Robin Norwood
6. “Zeii nu ne-au părăsit niciodata” – Erich von Daniken
7. “Cele cinci răni care ne împiedică să fim noi înșine”, – Lise Bourbeau
8. “Zuleiha deschide ochii” – Guzel Iahina
9.  “Hoțul de cărți” – Markus Zusak
10. “Creierul și mintea Universului” –Constantin Dulcan

Top autori ai lui 2019

1. Irina Binder
2. Lise Bourbeau
3. Constantin Dulcan
4. Petronela Rotar
5. Yuval Noah Harari
6. Jojo Moyes
7. Michelle Obama
8. Ioana Chicet-Macoveiciuc
9. Alex Michaelides
10. Joseph Murphy

Comenteaza