Clujul are proiecte europene de 420 de milioane de euro

Clujul are proiecte europene de 420 de milioane de euro

Cluj-Napoca, unul dintre cele mai dezvoltate orașe din țară, a depus și pregătit proiecte europene de 420 de milioane de euro în exercițiul financiar 2014-2020, conform Asociației Române pentru Smart City (ARSC).

„Rethinking Someș – Reamenajarea malurilor Someșului” presupune revitalizarea și reamenajarea malurilor râului pentru a-l readuce în centrul comunității clujene, potrivit Financial Intelligence. Pe lângă 112 km de spații verzi și 10 km de piste pentru biciclete, proiectul include 68 de puncte de încărcare pentru pentru trotinete și biciclete electrice și opt pentru mașini electrice, sisteme de iluminat inteligent și telegestiune.

Municipiul Iași este  un exemplu de urmat. Valoarea fondurilor europene accesate de către municipalitatea ieşeană este de 200 de milioane de euro, cam la același nivel cu municipiul Oradea. Și orașele de dimensiuni medii și mici încep să depună eforturi pentru dezvoltarea comunităților locale.

Administrația din Piatra Neamț a semnat 23 de de contracte de finanțare în valoare de 50,8 milioane de euro până în prezent. Unul dintre proiecte, în valoare de 13 milioane de euro, urmărește modernizarea sistemul de transport public din Piatra Neamț prin achiziția a 20 de autobuze electrice, modernizarea autobazei și realizarea a 25 de stații de încărcare electrice pentru noile autobuze.

Există câteva municipii din România care au proiecte complexe de Smart City, cu soluții implementate pe toate verticalele, care și-au optimizat resursele, au îmbunătățit calitatea serviciilor oferite și au ridicat standardul de viață al cetățenilor.

“Printre ele putem aminti Cluj-Napoca, Oradea, Iași, Alba-Iulia. Municipalitățile au început să anunțe proiecte gigant, cu orașe sau cartiere smart construite de la zero. La Cluj-Napoca se dorește construcția Cluj Innovation City, un proiect desfășurat pe 200 ha de teren, care va crea 20.000 de noi locuri de muncă, va putea să găzduiască 100.000 de persoane și presupune investiții de 500 de milioane de euro la nivel de infrastructură inteligentă”, a menționat președintele ARSC, Eduard Dumitrașcu.
Comenteaza