Clujul, desemnat drept cel mai bun hub pentru tehnologie din Europa

Clujul, desemnat drept cel mai bun hub pentru tehnologie din Europa
Silicon Forest Central Park, cea mai nouă comunitate de tehnologie din Cluj

Orașul Cluj-Napoca s-a clasat pe primul loc în topul celor mai promitățoare hub-uri pentru dezvoltarea tehnologiei de pe continentul european, realizat de trei organizații internaționale de consultanță.

Cluj-Napoca (România), Delft (Olanda) și Minsk (Belarus) ocupă primele trei poziții în clasamentul Best Hubs for European Tech. “Tehnologia europeană nu mai este condusă de o mână de orașe și de țări. Multe state europene pot spune că au creat companii de tehnologie în valoare de un miliard de dolari.

Universitățile din aceste regiuni creează tot mai multe entități, iar fondatorii implică acele comunități locale de tehnologie, stabilind astfel scena pentru viitorii câștigători globali de mâine”, conform raportului "The State of European Tech (SET) 2019".

“Este interesant să evaluați capacitatea anumitor țări de a-și mobiliza în mod eficient fondul de talente și de realiza cât de mult a fost investit capital pe baza dimensiunii bazei de talente pentru dezvoltatorii profesioniști locali.

Finlanda și Marea Britanie sunt în frunte, dar este important de menționat că țări din Europa Centrală și de Est, cum ar fi România, Lituania și Estonia încep să apară tot mai mult, deși nu erau în aceste poziții cu un an înainte.

Media capitalului investit pe dezvoltator profesionist a crescut cu 23% de la an la an. Berlinul, acum și Munchen - dar și București - se situează în primele 10 orașe la acest indicator, afirmând poziția Germaniei drept centru tehnic al Europei”, relevă autorii raportului.

Studiul a fost realizat de organizațiile Orrick, Slush și Atomico, specializate în investiții în sectorul tehnologiei. Orrick consiliază 2.700 de companii de tehnologie, fonduri de investiții, investitori de riscuri corporative.  Slush este o asociere care are scopul de ajuta următoarea generație de antreprenori de ultimă generație. Printre membrii acesteia se numără fondatorii companiilor Supercell și Spotify.

Cifrele României

Marile comunități tech : București, Cluj-Napoca, Iași
Dezvoltatori IT: 119.000
Capital investit 2019: 770 milioane dolari

Sursa: SET 2019

Comenteaza