Video “Clujul este un El Dorado sustenabil în imobiliare”

“Clujul este un El Dorado sustenabil în imobiliare”
Adrian Vasiu susține că prețurile locuințelor în "capitala Transilvaniei" sunt justificate | Foto: CPI 2019

Cluj-Napoca poate fi considerat drept un adevărat El Dorado atunci când vine vorba despre piața imobiliară, creșterea de până acum este sustenabilă și există toate premisele ca piața să își continue dezvoltarea pe viitor, este de părere Adrian Vasiu, broker / owner al agenției RE/MAX Grup de Lux.

„Viitorul arată foarte bine. Creșterea este reală, prețul mediu de peste 1.600 euro / mp este real. Întreaga situație este sustenabilă pe termen lung „la fel cum și o garsonieră în Hong Kong de 20 mp care costă jumătate de milion este sustenabilă acolo”, a declarat Adrian Vasiu, în cadrul dezbaterilor de la Clubul Profesioniștilor în Imobiliare (CPI) 2019. El a comparat Clujul cu modul în care se extinde la nivel rezidențial capitala. 

„În București ne extindem pe centura orașului. Avem mii și mii de apartamente care se livrează anual unde facem o oră și jumătate - două până la serviciu, în timp ce majoritatea proiectelor din Cluj sunt la 15-35 de minute de birou. Pe lângă amplasarea noilor locuințe livrate pe piața locală care reprezintă un avantaj, aici și salariile sunt mai mari față de alte zone din țară. În plus, există o infuzie bună de capital în regiune”, spune specialistul de la Grup de Lux.

Inclusiv studenți din Sibiu ajung la facultate în Cluj-Napoca și rămân aici pentru a-și construi o carieră și pentru a-și întemeia familii. „Nu trebuie să ne speriem de acest lucru, trebuie să ne bucurăm. Clujul poate fi văzut ca un El Dorado sustenabil”, a spus Vasiu. El susține că la nivel local tot mai mulți cumpărători compară foarte mult ofertele din piață și ajung la întâlnirea cu agentul imobiliar cu temele făcute.

La discuțiile din secțiunea dedicată liderilor locali din real estate au mai participat Ioana Oltean (managing partner Napoca Imobiliare), Ioan Hosszu (manager Habitas Imobiliare), Alexandru Burnete (sales representative Maurer Panoramic) și Dorel Niță (coordonatorul proiect Analize Imobiliare), dezbaterea fiind moderată de directorul general al Imobiliare.ro, Adrian Erimescu.

230 de profesioniști în imobiliare – agenți, dezvoltatori și investitori, au luat parte la evenimentul CPI Cluj 2019. Caravana CPI Regional va face un ultim popas anul acesta la Iași. Potrivit celor mai noi date statistice, centralizate de Analize Imobiliare, cererea pentru proprietăți rezidențiale de vânzare a înregistrat o creștere cu 25% la nivelul municipiului Cluj-Napoca în trimestrul III comparativ cu perioada similară din 2018.

Cererea pentru proprietăți de închiriat s-a dublat față de trimestrul anterior. Se căutau cumpărători pentru 2.600 de proprietăți rezidențiale vechi. La acestea se adăugau 33 de proiecte rezidențiale noi, cu 1.100 de apartamente la vânzare, cele mai multe aflându-se în diferite faze de dezvoltare.

Prețul mediu solicitat de proprietari pentru locuințele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns în septembrie, conform indicelui Imobiliare.ro, la 1.640 de euro/mp util, după o apreciere ușoară, cu 0,6%, față de sfârșitul verii. Nivelul atins se menține cu 7% peste cel din septembrie 2018.

Pe parcursul lui 2018, s-au încheiat tranzacții de 640 de milioane de euro în Cluj-Napoca, în creștere cu 8% față de anul anterior. Din cele 8.700 de tranzacții încheiate, 5.911 au fost cu apartamente. Cele mai multe s-au înregistrat în cartierul Mănăștur. 30% dintre cumpărători au venit din alte județe, precum Maramureș, Bistrița-Năsăud, Alba, Sălaj, Mureș și Satu Mare.

Comenteaza