Clujul, în topul fondurilor de investiţii

Clujul, în topul fondurilor de investiţii
Fondurile de investiţii din România au înregistrat într-o lună ieşiri nete de 17,7 milioane de lei, fiind vizate în special cele de obligaţiuni, diversificate, de randament absolut, monetare, cu capital protejat şi de acţiuni, potrivit Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România.

Topul 10 fonduri de investiţii din ţara noastră, la finalul lunii aprilie, era condus de Carpatica, OTP, BRD, Stabilo şi Raiffeisen, în acelaşi clasament aflându-se Certinvest, Banca Transilvania (BT) Cluj şi Erste.  
 
Din analiza efectuată la nivelul tuturor fondurilor de site-ul de specialitate FinZoom a rezultat că fondurile riscante au înregistrat pierderi în această perioadă. În schimb, au performat cele cu risc scăzut sau mediu. Randamentul cel mai mare s-a obţinut la fondul de investiţii cu risc scăzut Carpatica. 
 
Randamentul mediu obţinut de cele mai performante 10 fonduri este 2,99%. În ultima perioadă dobânzile la depozite se situează pe o tendinţă descendentă care probabil va continua în următoarele luni. Doar băncile care au promoţii (bonusuri la dobânda depozitului) au dobânzi nominale apropiate de randamentele fondurilor. 
 
Cea mai mare dobândă nominală acordată la un depozit de 10.000 lei pe 12 luni este de 2,20%, la TBI Bank, sub randamentul obţinut la cele 10 fonduri. Din cauza comisioanelor aferente contului curent, dobânda anuală efectivă pentru depozite e şi mai mică, câştigul real din depozite fiind afectat, în sensul diminuării acestuia. 
 
Top fonduri România 
 
Carpatica...........Obligaţiuni..............Risc scăzut...........3,59%
OTP..................Obligaţiuni...............Risc mediu...........3,58%
BRD..................Obligaţiuni...............Risc mediu...........3,51%
Pioneer..............Stabilo....................Risc scăzut...........3,37%
Raiffeisen..........RON Plus.................Risc scăzut...........3,02%
Certinvest..........Obligaţiuni...............Risc scăzut...........2,91%
BT.....................Obligaţiuni..............Risc scăzut............2,87%
Erste..................Bond Flexible..........Risc scăzut............2,38%
Raiffeisen...........RON Flexi...............Risc scăzut............2,34%
BRD...................Simfonia 1..............Risc scăzut............2,32%
 
Sursa: FinZoom

loading...
Comenteaza