Foto Clujul va avea fabrică de pereți prefabricați pentru „casele viitorului”

Clujul va avea fabrică de pereți prefabricați pentru „casele viitorului”
Întreprinzătorii din Cluj și Moreni fabrică pereți din paie, celuloză și fibră de lemn
Clujul va avea fabrică de pereți prefabricați pentru „casele viitorului”
Clujul va avea fabrică de pereți prefabricați pentru „casele viitorului”
Clujul va avea fabrică de pereți prefabricați pentru „casele viitorului”

O linie de producție complet automatizată pentru pereți prefabricați va fi dată în folosință anul viitor la Cluj de către compania Biobuilds printr-o investiție de câteva milioane de euro.

Biobuilds este o companie tânără, cu capital 100% românesc. În prezent, aceasta își desfășoară activitatea în Moreni (producție și logistică) și Cluj (management, proiectare, arhitectură, noua fabrică). Conceptul de fabricație și linia de producție complet automatizată a pereților vor fi dezvoltate integrat în România.

Biobuilds este singurul producător din lume de pereți prefabricați cu izolație din paie, cu tehnologie de serie, la standardele Passive House Institute (PHI). Casa RIA, construită de aceasta lângă Târgoviște, a fost certificată de PHI Germania cu un necesar energetic pentru încălzire/ răcire de doar 2 kWh/mp pe an.

“Astfel, devine cea mai eficientă casă pasivă din lume, produsă cu tehnologie de serie. Standardul impus pentru o casă pasivă este de 15 kWh/mp pe an, iar în lume sunt puține case care coboară sub valoarea de 5 kWh/mp pe an. În plus, o parte dintre acestea sunt construite experimental, nefiind vorba despre un produs care poate fi replicat la nivel de producție de masă”, susțin managerii acesteia.

„Este o mare satisfacție, pentru că toată casa aceasta nu este doar una în care locuiesc, ci e un proiect în care am investit enorm de mult timp, iar sistemul pe care l-am folosit la aceasta casă poate fi reprodus. În viitor vom produce și vom construi case pe acest sistem, la fel de eficiente energetic”, a declarat Alin Muste, fondatorul Biobuilds, cu ocazia primirii certificatului PHI.

Casa RIA este o construcție de tip P+1, cu o suprafață totală desfășurată de 360 mp. Folosește sistemul propriu Biobuilds Straw ce presupune pereți prefabricați, pe structura de lemn ce utilizează paiele drept material izolant.

Toate materialele folosite sunt organice și au fost alese pentru a avea emisii minime sau zero de compuși organici volatili, ceea ce asigură un climat interior sănătos și confortabil. Cea mai spectaculoasă caracteristică a casei RIA este eficiența sa, consumul de energie pentru încălzire/ răcire fiind cu până la 99% mai mic comparativ cu o casă convențională.

Sistemul de ventilație cu schimbător de căldură furnizează un flux constant de aer curat, asigurând o dată la două ore împrospătarea volumului total de oxigen din camere, furnizarea de aer proaspăt și menținerea unei temperaturi interioare confortabile. Întregul volum de aer din casă este înlocuit cu unul nou la fiecare două ore.

În perioada de amenajare interioară, fără ca sistemul de ventilație să fie pus în funcțiune, în casa RIA au fost între +16 și +23 grade C în zilele friguroase ale iernii și 24 grade în cea mai călduroasă zi de vară. Tradus în termeni financiari, costul anual pentru încălzirea și răcirea casei va fi de maximum 18 lei.

Costul unei case cu pereți prefabricați cu izolație din paie variază între 650 euro/mp semifinisat și 1.000 euro/mp la cheie, fără taxa pe valoarea adăugată. Pereții din paie se produc la fabrica din Moreni, Biobuilds fiind singura companie din lume care produce pereți prefabricați de până la 12 m lungime la standardele PHI. Cealaltă soluție constructivă folosește drept material izolant celuloza sau fibra de lemn.

PHI este un institut independent de cercetare, lider în dezvoltarea conceptelor și componentelor de construcție, a instrumentelor de planificare și asigurare a calității pentru clădirile eficiente energetic. În prezent PHI este cel mai important organism de certificare al construcțiilor pasive la nivel mondial.

Comenteaza