Fabrică pentru “casele viitorului” la Cluj

Fabrică pentru “casele viitorului” la Cluj

Printr-o investiție de 8 milioane de euro, compania BioBuilds va face extinderea producţiei de case pasive la Cluj şi Moreni.

Preţul unei case pasive construite din elemente prefabricate costă 650-1.100 de euro pentru un metru pătrat construit, în cazul celor realizate de fabrica din Moreni (județul Dâmboviţa), conform ZF.

„La Moreni avem o linie de producţie în care facem elementele din casă prefabricată, pereţi cu geamuri şi uşi gata instalate, tencuiala pe interior şi exterior. Mai avem o fabrică în curs de finalizare în Cluj, cu o capacitate mult mai mare. Ne gândim în primul rând la export.

Fabrica din sud face pereţi pentru case normale şi la Cluj vrem să facem produse pentru casa viitorului. E o investiţie de 7-8 milioane de euro pentru ambele, 4,5 milioane la Cluj. La Moreni 650 euro/mp costă, iar casele complexe, 1.100 euro/mp. La Cluj va fi mai ieftin. Sunt case extensibile, modulare“, a spus Alin Muste, fondatorul BioBuilds.

O casă pasivă se poate încălzi ca un termos, în comparaţie cu o casă normală, care se încălzeşte precum o sticlă sau un pahar. În România o locuință consumă 300 kWh pe metru pătrat anual, în timp ce o casă pasivă consumă 15 kWh.

Compania dezvoltă şi proiectul rezidenţial Sol Residence lângă Cluj. „Vor fi opt case, am găsit o nişă de case neacoperită, de 200-250 mp, case prosumatoare, cu un consum anual de 9kWh/mp anual. Acestea costă 1.400-1.500 euro/mp construit”.

Comenteaza