Clujul va trimite “casele viitorului” la export

Clujul va trimite “casele viitorului” la export

Fabrica de materiale pentru case pasive BioBuilds Cluj va începe să livreze aceste produse în alte țări ale lumii după investiții de 11 milioane de euro în două unități de producție.

De la Cluj, 70% din producţia de case pasive va pleca la export, a precizat Alin Muste, cofondator al Biobuilds, conform ZF. Casele pasive, construite din pereţi gata confecţionaţi, câştigă teren pe măsură ce clienţii vor să aibă un consum mic de energie atunci când vine vorba de încălzire, dar şi o construcţie rapidă.

„Investiţia de la început, din 2013-2015, ajunge la 8 milioane de euro la fabricile din Moreni și Cluj. Mai avem de investit 2 milioane de euro la Cluj şi 1,3 milioane la Moreni. Vom merge şi la export, iar 60-70% din producţia de la Cluj va merge către export“, a spus Alin Muste.

Preţul unei case pasive construite din elemente prefabricate costă 1.000 euro/mp construit „la cheie“.Potrivit datelor companiei, în România se consumă 300 kWh/mp anual în timp ce o casă pasivă consumă 15 kWh.

„Aportul de energie termică e atât de mic încât nu merită să instalezi o centrală pe gaze. Casa se poate încălzi cu ajutorul razelor solare alături de un sistem de ventilaţie cu aport de aer proaspăt, care este foarte important“, a explicat Muste. Compania dezvoltă proiectul rezidenţial Sol Residence, cu opt case pasive premium, de 200-250 mp, lângă Cluj-Napoca.

Comenteaza