Clusterul de mobilier din Cluj a atras proiecte de 20 milioane euro

Clusterul de mobilier din Cluj a atras proiecte de 20 milioane euro
Managerul CMT, la discuții cu întreprinzătorii din Cehia

Clusterul Mobilier Transilvan (CMT) Cluj a reușit să atragă, în decursul a șapte ani, 20 de milioane de euro pentru cercetare, producție, internaționalizare, dezvoltarea competențelor, start-up-uri și politici publice alternative.

Platforma European Cluster Collaboration Platform a menționat activitatea managerului CMT, Ciprian Morcan, reprezentant al Consorțiului Clusterelor din Transilvania de Nord și vicepreședinte Asociația Clusterelor din România.

„În absența unei politici naționale coerente pentru clustere, dar pe fondul unei puternice conștientizări a faptului că firmele trebuie să colaboreze pentru a-și crește competitivitatea în industria mobilei, m-am implicat în 2012 în coagularea nucleului de bază, din 22 de entități, care a devenit CMT, iar la sfârșitul procesului am fost ales manager de cluster în același an.

Din această poziție, în ultimii șapte ani am contribuit la atragerea a peste 20 de milioane de euro pentru investiții directe în cercetare, producție, internaționalizare, dezvoltarea competențelor și aptitudinilor, sprijin pentru start-up-uri și chiar pentru promovarea politicilor publice alternative.

Toate activitățile vin pentru a sprijini dezvoltarea și competitivitatea industriei mobilei, unul dintre principalii exportatori la nivel regional și național. Industria mobilei din regiunea Transilvaniei de Nord înseamnă 30.000 de angajați (personal implicat direct în producția de mobilier, componente și servicii conexe) și e una dintre industriile-cheie pentru creșterea în regiune”, relatează Ciprian Morcan.

Ultimele misiuni economice ale CMT s-au desfășurat în Germania, Africa de Sud și Malaezia. În Germania, delegația CMT a stabilit întâlniri la Deutsche Messe, unde a avut loc Târgul Internațional Ligna “Am aflat, cu această ocazie, o mulțime de noutăți din domeniul Industry 4.0, care sunt roboții de ultimă generație, cum s-au dezvoltat utilajele asistate de calculator, acum controlate de la distanță și fabricile ce funcționează fără operator”, au relatat reprezentanții CMT.

La Koln Messe, în cadrul Târgului Internațional Interzum, întreprinzătorii clujeni au remarcat designul de interioare pentru spațiile de locuit ale viitorului, ce posibilități oferă materialele inovative în materie de funcționalitate, tehnologie și durabilitate; inovațiile de produs din domeniul materialelor și al suprafețelor, al textilelor, al componentelor de mobilier, al sistemelor de iluminat

Printre tendințele existente la nivel global sunt: locuirea în spații mici, individualizarea, mobilitatea și digitalizarea.”Iluminatul, încălzirea, circulația aerului, pornirea și oprirea electrocasnicelor, mobilierul devin integrate și personalizate, până la ultimul detaliu. La redefinirea spațiilor, conform trendului minimalist, dispar bucătăria, baia, livingul asa cum le știam până acum și apar spații noi, multifuncționale”, au remarcat membrii CMT.

CMT va superviza un proiect internațional care să faciliteze producătorilor din Europa Centrală și de Est intrarea pe piețele statelor din afara Uniunii Europene. Experții CMT au depus o cerere de finanțare în cadrul apelului deschis de European Cluster Excellence Programme, alături de parteneri din Ungaria, Bulgaria, Croația și România.

CMT a fost înființat cu 22 de membri fondatori, iar în prezent se apropie de 100: firme, instituții și universități, de la furnizori la producători și de la distribuitori la specialiști în activități conexe, de suport pentru industrie.

Acesta include membri din Regiunea Nord-Vest (Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj). El deține eticheta Gold, fiind prima entitate din România certificată astfel la nivel europen pentru excelența managementului.

Comenteaza