Combinatul social de la Câmpia Turzii, în impas din lipsa spaţiului VIDEO

Combinatul social de la Câmpia Turzii, în impas din lipsa spaţiului VIDEO
Combinatul Social de la Câmpia Turzii riscă să fie compromis dacă autorităţile nu vor colabora în vederea identificării unui spaţiu adecvat pentru acest tip de proiect. Imobilul propus de Primăria Câmpia Turzii este total nepotrivit, având în vedere că acesta este supraetajat şi prea mic.

O bună parte din persoanele care au fost disponibilizate de la Mechel Câmpia Turzii au fost cooptate în proiectul combinatului social, pe care l-a demarat AJOFM Cluj. Utilajele care vor dota hala combinatului sosesc în august, însă deocamdată nu a fost identificat spaţiul adecvat pentru acest proiect. Prefectura şi Primăria Câmpia Turzii ar avea interes ca hala combinatului să fie amenajată într-un spaţiu situat pe raza oraşului, numai că ceea ce s-a identificat până în prezent nu corespunde recomandărilor venite din partea firmei VES - partenerul din cadrul proiectului care se va ocupa de producţie. Prefectul Gheorghe Vuşcan dă asigurări că problema spaţiului nu va bloca acest proiect şi că în maxim câteva zile se va opta pentru o soluţie viabilă.

Proiectul combinatului social Câmpia Turzii, pe care AJOFM l-a demarat cu sprijin financiar de la Guvern şi de la UE, în scopul reîncadrării în muncă a 380 de persoane, care au fost disponibilizate de Mechel, nu dispune încă de un spaţiu adecvat. Suprafaţa solicitată pentru hala combinatului social ar trebui să măsoare 6.000 de metri pătraţi, cel puţin aceasta a fost recomandarea Ves (partenerul privat pe care AJOFM l-a cooptat în acest proiect şi care s-a angajat să furnizeze produsele către concernul suedez IKEA). "Firma Ves este cea care recomandă tipul de tehnologie şi utlilajele de care avem nevoie pentru doatarea acestei hale, având în vedere că angajaţii combinatului social vor lucra după anumite standarde, conform cerinţelor producătorului IKEA", explica, la momentul lansării proiectului, şeful AJOFM Cluj, Daniel Don.


De la începutul lunii ianurie şi până în prezent, autorităţile şi AJOFM Cluj nu au reuşit să identifice un spaţiul potrivit, care să găzduiască hala combinatului social. "Eu aştept o soluţie din partea specialiştilor cu care lucrăm. Nu sunt eu cel care trebuie să spună unde este mai bine să funcţioneze acest combinat. Noi avem nişte propuneri din partea partenerului nostru", a comentat Daniel Don. Planul Primăriei Câmpia Turzii şi chiar şi cel al Prefecturii era ca hala combinatului social să se realizeze într-un spaţiu de pe raza oraşului, astfel încât să intre nişte bani şi în bugetul local. "Mie mi-ar fi convenit să asigurăm venituri pentru bugetul local, să aducem acest combinat în spaţiul Colegiului Tehnic, pentru că ar fi fost benefic şi pentru elevii care învaţă acolo. Decât să dăm bani la un investitor privat care are o hală undeva la ieşirea din oraş, mai bine să dăm bani care să se întoarcă la Primărie. Numai că spaţiul din Colegiul Tehnic este prea mic şi atunci normal că va trebui să găsim ală soluţie. Nu ne putem lovi de nici un blocaj acum şi nu vom fi noi cei care să punem beţe în roate. Chiar astăzi i-am cerut directorului AJOFM să trimită inginerii specialişti, care să vină cu o soluţie viabilă. Să ne spună ei cum este mai bine să procedăm şi aşa vom face, pentru a elimina orice problemă", a comentat Vuşcan.

Primarul din Câmpia Turzii, Ioan Hanga, admite că a făcut AJOFM o propunere pentru un spaţiu neadecvat, însă acest lucru nu însemană că nu poate fi găsită o altă soluţie. "Am înţeles că spaţiul acesta din Colegiul Tehnic este prea mic. Foarte bine, dacă este prea mic, eu nu am o problemă. Pentru mine important este să înceapă producţia cât mai repede, aşa încât specialiştii să ia orice decizie, iar eu voi de acord cu aceasta", a spus Ioan Hanga. Directorul AJOFM Daniel Don a menţionat că pentru spaţiul în care va fi aemenajată hala a fost prevăzută o sumă strictă, de circa 200.000 de euro, pe doi ani.

"Recomandările colaboratorilor noştri se referă la un spaţiu neetajat, de circa 6.000 mp. Iniţial ne-am orientat spre hala de la ieşire din Câmpia Turzii, care aparţine unui investitor spaniol. Numai că aceasta este prea mică. Pe de altă parte, investitorul ar fi dispus să construiască o hală nouă, care să se plieze exact pe proiectul nostru. N-aş avea nimic împotrivă, desigur, dacă investitorul s-ar putea încadra în această sumă, de care noi dispunem pentru plata chiriei. Repet, însă, este o decizie pe care o vor lua specialiştii. Sper ca în cel mai scurt timp să ajungem la o înţelegere în sensul acesta. Primele utilaje ajung în august, astfel că, până la acea dată, ar putea fi construită şi noua hală", a comentat directorul AJOFM. Proiectul derulat de AJOFM nu îi vizează doar pe cei 380 de oameni care vor lucra în combinatul social. Vor mai fi instruite încă 360 de persoane, pentru a fi reîncadrate pe piaţa muncii, care de asemenea au fost disponibilizate de Mechel. Prin intermediul acestui proiect, AJOFM asigură câte 1.000 de euro de persoană, pentru firmele care sunt dispuse să angajeze. Întreg proiectul care îi vizează pe disponibilizaţii de la Mechel se ridică la 6,4 milioane de euro.

 

Comenteaza