Combinatul social din Câmpia Turzii, lăsat fără bani de la Bucureşti

Combinatul social din Câmpia Turzii, lăsat fără bani de la Bucureşti
Combinatul social riscă să fie compromis pentu că autorităţile centrale nu au dispus finanţarea necesară demarării proiectului.

Chiar dacă proiectul combinatului social a fost pus pe roate de către reprezentanul AJOFM Cluj, Daniel Don, iar Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu încă de din decembrie, anul trecut, autorităţile centrale nu au alocat banii necesari pentru ca proiectul să poată demara. Don apreciază că ar fi vorba strict de o neînţelegere, apărută la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, urmând ca problema să fie remediată, mai ales pentru că şi prefectul de Cluj, Gheorghe Vuşcan, a promis că se va implica şi de asemenea şi parlamentarii clujeni, Marius Nicoară şi Radu Zlati.

O bună parte dintre angajaţii Mechel din Câmpia Turzii ar urma să fie preluaţi în proiectul combinatului social, pe care l-a demarat AJOFM Cluj, cu sprijin de la Fondul European de Ajustare la Globalizare. Proiectul Combinatului Social urma să demareze încă din ianuarie 2013, numai că finanţarea pentru derularea proiectului nu a fost aprobată de către autorităţile centrale nici până astăzi. În mod normal, imediat după aprobarea bugetului de asigurări sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ar fi trebuit să aprobe fila de buget a proeictului AJOFM Cluj, ce vizează combinatul social de la Câmpia Turzii. "Nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat la nivelul Agenţiei Naţionale, însă sper ca este vorba doar despre o neînţelegere, iar problema să va rezolva peste câteva zile", a comentat şeful AJOFM Cluj, Daniel Don.

Potrivit informaţiilor ZIUA de CLUJ, la nivelul Agenţiei Naţionale nu s-a aprobat plata acestui proiect pe motiv că proiectul nu ar fi fost aprobat de către Comisia Europeană. Daniel Don susţine însă că există un acord de principiu din partea Comisiei Europene, şi că acesta este suficient pentru ca proiectul să poată demara imediat, dacă, desigur, partea română îşi respectă angajamentul de cofinanţare. "Noi tot aşa am lucrat şi pe proiectul Nokia. Exista acordul de principiu al Comisiei Europene şi am dat drumul la proiect. Am suportat o parte din cheltuieli din bugetul autorităţilor de la centru, iar după un an de implementare au ajuns şi banii europeni", a explicat Don.

De altfel, rezultatele proiectului Nokia au fost forte bine primite în cadrul conferineţei internaţionle de la Cluj, la care au participat şi reprezentanţii Comisiei Europene. "Noi am putut să le demonstrăm membrilor Comisiei Europene ce grad de ocupare am îndeplinit în cadrul proiectului Nokia. Acum există acelaşi interes şi pentru proiectul care-i vizează pe angajaţii de la Mechel. Comisia Europeană ne-a promis că în perioada următoare va reveni la Cluj pentru a urmări şi acest proiect de la Câmpia Turzii", a spus Don. Pentru ca proiectul angajaţilor de la Mechel să poată merge înainte, autorităţile de la Bucureşti trebuie să dea drumul la finanţare. "I-am explicat prefectului cum stau lucrurile, că avem acordul Comisiei Europene şi că putem începe pregătirile pentru dotarea combinatului social, imediat ce dispunem de finanţare", a spus Don. Prefectul Gheorghe Vuşcan a promis că va interveni pe lângă primul ministru pentru soluţionarea problemei finanţării acestui obiectiv.

De altfel, Don spune că a cerut sprjinul deputatului Radu Zlati şi al senatorului Marius Nicoară. Ambii polticieni au intervenit pe lângă Ministerul Muncii şi că există promisiuni că situaţia se va rezolva. "În mod normal, dacă am fi avut bani, am fi putut să dăm drumul la proiect încă din ianuarie. Nici acum, însă, nu este târziu", a comentat Don. Acesta a precizat că a identificat o serie de spaţii în care ar putea fi amenajat combinatul social. "Avem două variante. Este vorba despe fostele grajduri din Câmpia şi din Luncani. Mâine voi ajunge acolo pentru a verifica dacă aceste obiective corespund ideii noastre de proiect", a comentat Don.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 6,4 milioane de euro. Cu o parte din bani, ar urma să fie dotat combinatul social (4 milioane de euo), în care vor lucra peste 380 de persoane, care au fost disponibilizate de Mechel. Acest combinat social va produce, în primă instanţă, pentru concernul suedez Ikea. Restul de până la 700 de persoane, vor fi cuprinse într-un program de instruire pentru a fi direcţionate către alte companii spre a fi angajate. "Firmelor care vor fi dispuse să facă angajări, vor primi câte 1.000 de euro pentru fiecare persoană în parte care ar urma să fie angajată", a explicat Don.

Comenteaza