Combinatul social din Câmpia Turzii, pus pe roate din ianuarie

Combinatul social din Câmpia Turzii, pus pe roate din ianuarie
Proiectul “combinatului social”, ce vizează reîncadrarea în muncă a 750 de persoane, disponibilizate de Mechel, va demara la începutul lunii ianuarie, 2013, a anunţat şeful AJOFM, Daniel Don.

Finanţarea europeană obţinută de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), pentru angajaţii disponibilizaţi de la Mechel, se ridică la 6,4 milioane de euro. Din această sumă, 4 milioane de euro vor fi utilizaţi pentru fondarea asociaţiei (combinatul social), sub a cărei umbrelă vor activa 250 de foşti angajaţi ai Mechel. Restul banilor se vor folosi pentru insturirea şi sprijinirea a altor 500 de persoane, care provin din prima tranşă a disponibillizaţilor combinatului din Câmpia Turzii. Directorul AJOFM Daniel Don a explicat că proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană şi că în cadrul acestuia a fost cooptat un partener care lucrează cu firma Ikea.

La începutul lunii ianuarie va debuta proiectul combinatului social de la Câmpia Turzii, a anunţat liderul AJOFM Cluj, Daniel Don. "Finanţarea proiectului nostru a fost aprobată. Începem de luna viitoare implementarea şi plănuim ca acest combinat social să devină funcţional chiar din februarie", a spus Don. El a explicat modul în care va funcţiona combinatul social dar şi cum a fost împărţită finanţarea europeană obţinută pentru cei 750 de disponibilizaţi de la Mechel. În primul rând, pentru funcţionalitatea combinatului social sunt prevăzute 4 milioane de euro. Combinatul va funcţiona prin intermediul unei asociaţii, în care vor activa 250 de foşti angajaţi ai Mechel. Fiecare persoană va fi împroprietărită, a arătat Daniel Don. "Proiectul prevede ca toţi cei 250 de membri ai asociaţiei să primească o sumă de 15.000 de ero. Cu bani puşi împreună, aceştia vor putea să achiziţioneze o linie de producţie, astfel încât să poată să-şi onoreze comenzile", a explicat Daniel Don. În cadrul acestui proiect a fost cooptat şi un partener privat care s-a angajat să semneze contracte cu combinatul social pentru serie din produsele de care are nevoie. "Este vorba despre o firmă importantă care produce pentru Ikea. Aceasta s-a angajat să comande produsele de care are nevoie, la combinatul nostru. Prin urmare, reprezentanţii acestei firme sunt cei care vor face şi recomandările în privinţa achiziţionării echipamentului şi tehnologice cu care va fi dotat noul combinat", a precizat Don. Este o soluţie de finanţare care vizează crearea directă de locuri de muncă, a mai precizat reprezentantul AJOFM: "Pentru că Mechel a făcut disponibilizări masive, era obligatoriu să venim cu un proiect care să ofere locuri sigure de muncă şi nu doar să intermedieze. Iar ceea ce reuşim să facem acum este un început promiţător pentru zona respectivă. Să creezi din start un număr de 250 de noi locuri de muncă ar fi extrem de dificil şi de costisitor pentru orice mare angajator. Mai important este, că în timp, în cadrul acestui combinat, numărul locurilor de muncă va creşte", a subliniat Don. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi 500 de foşti angajaţi - care fac parte din prima tranşă de disponibilizaţi - aceştia vor beneficia de stagii de pregătire şi consiliere, în vederea obţinerii unor locuri de muncă. "Ne mai rămân 2,5 milioane de euro pentru pregătirea acestor oameni. Important este că ei vor fi instruiţi pentru a ocupa o serie de funcţii care vor fi create acum de firmele din zonă. De pildă, Fabrica de Şuruburi scoate 40 de posturi. Ca atare, vom face stagii de practică, care să se plieze pe cerineţele acestui angajator. Mai sunt şi alţi investitori care vor scoate între 10 şi 40 de noi locuri de muncă", a explicat Don

 

Comenteaza