Comisia Europeană la Cluj: 57% dintre români n-au auzit de internet. Vezi profilul ţării

Comisia Europeană la Cluj: 57% dintre români n-au auzit de internet. Vezi profilul ţării
România stă prost la toate capitolele în privinţa Agendei Digitale a Comisiei Europene (ADCE), care prevede ca minimum jumătate dintre gospodăriile din Uniunea Europeană (UE) să fie conectate la reţele broadband până în 2020.

"Interesul pentru internet este destul de dezvoltat în România, în special pe mobil. Se sare peste o generaţie: cei care nu au avut acces la internet până acum pe calculator, în special din mediul rural, se pot conecta acum prin telefonul mobil", a explicat Irena Riviere Orsipov, responsabil în Direcţia Generală Societatea Informaţiei şi Media din cadrul CE.

Aceasta a venit la Cluj în cadrul unei serii de patru întâlniri în principalele oraşe ale României pentru prezentarea ADCE. Orsipov a menţionat că economia Europei poate fi reinventată ca economie online, având în vedere că sectorul tehnologiei informaţiei se dezvoltă mai repede decât economia per ansamblu. ADCE a fost concepută la Bruxelles pe mai mulţi piloni: piaţa digitală unică, standarde şi interoperabilitate, încredere şi securitate, acces la internet rapid şi ultrarapid, cercetare şi inovare, folosirea comunicaţiilor pentru a ajuta societatea, creşterea gradului de alfabetizare digitală, dezvoltarea competenţelor digitale.

La ultimul capitol România este pe ultimul loc între ţările europene, atât ca rată de penetrare a reţelelor broadband, cât şi ca familiarizare a populaţiei cu tehnologia. Pentru cercetare şi dezvoltare în acest domeniu cele 27 de state membre ale UE cheltuiesc anual 40 de miliarde de euro, sumă la care se adaugă 1 miliard de euro de la CE. Conform unui raport al CE prezentat la Cluj, 70% dintre europeni folosesc internetul zilnic, faţă de doar 34% dintre români. 57% dintre români nu au folosit niciodată internetul.

 

Etichete
Comenteaza