Concentrare puternică pe piața spațiilor logistice. Clujul și alte patru orașe nu fac cât Bucureștiul

Concentrare puternică pe piața spațiilor logistice. Clujul și alte patru orașe nu fac cât Bucureștiul

În zona Clujului s-au ridicat 280.000 mp de spații industriale și logistice, o pondere infimă la nivel național față de 1,6 milioane mp din capitala țării.

Piața spațiilor industriale și logistice din România traversează cea mai bună perioadă din istorie din prisma cererii și a ofertei, asistând în ultimii cinci ani la o dublare a stocului total, conform statisticilor companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox (CWE).  

Stocul la nivel național a ajuns la finalul primului semestru al anului la 3,61 milioane mp, 85% dintre aceste spații fiind situate în București, Timișoara, Ploiești, Cluj-Napoca și Pitești, orașe cu conexiuni solide la rețeaua națională de autostrăzi.

Bucureștiul are un stoc de spații logistice și industriale de 1,8 milioane mp, cu o pondere de 50% în cel stocul, capitala fiind urmată de Timișoara (500.000 mp), Ploiești (350.000 mp), Cluj-Napoca (280.000 mp) și Pitești (235.000 mp).

În primele șase luni au fost date în folosință spații noi de 200.000 mp, livrările din București având o pondere de 57% din total (115.000 mp). În a doua parte a anului, sunt așteptate noi proiecte de 300.000 mp, dezvoltatorii menținând ritmul puternic de expansiune.

“Primul semestru a fost unul dinamic ca tranzacțiilor de închiriere. Bucureștiul rămâne cea mai atractivă locație. Tranzacții importante s-au încheiat în Slatina, unde Pirelli își va extinde suprafața de producție cu 62.000 mp și în Oradea, oraș în care furnizorul de componente auto Sogefi își va extinde activitatea. Acest lucru reliefează atât potențialul unor astfel de orașe ce nu figurau până acum în topul destinațiilor căutate de marii dezvoltatori și chiriași din domeniu, cât și al pieței în general, fiind așteptat ca acest trend pozitiv să continue în urmatorii ani”, a spus Rodica Târcavu, partener Industrial Agency în CWE.

Rata de neocupare la nivel național este de 6%, nivelul chiriilor contractuale poziționându-se între 3,7 și 4,1 euro / mp / lună, situându-se pe un trend stabil, România fiind una din cele mai competitive piețe din Europa în ceea ce privește costurile de ocupare.

Ţinând cont de planurile de dezvoltare anunţate de marii jucători din această piaţă, este de aşteptat ca stocul spaţiilor logistice şi industriale din România să depăşească pragul de 4 milioane mp la începutul anului viitor. CWE este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară de pe piaţa locală.

Comenteaza