Contrabanda cu ţigări scade în Ardeal

 Contrabanda cu ţigări scade în Ardeal
Regiunea Ardealului de Nord, din care face parte Clujul, a cunoscut o reducere a traficului cu ţigări în această vară, după ce în primăvară era piaţa neagră cu cea mai mare creştere din România.

Piața neagră a țigaretelor a crescut în luna iulie, la 16%, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în mai 2017. Este prima urcare înregistrată din septembrie 2016.  „Regiunea Nord-Est rămâne cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o pondere de 38,4%, în creștere față de mai 2017 cu 1,1 p.p. Sud-Vest continuă să aibă o cotă ridicată a comerțului ilicit, de 22%. 
 
În iulie, cea mai substanțială creștere a pieței negre se înregistrează în Vest (plus 6,3 p.p. comparativ cu mai, până la 24,5%), în compensare cu scăderea din Nord-Vest, acolo unde în mai se înregistra cea mai abruptă creștere. 
 
Din punctul de vedere al provenienței, categoria „cheap whites” deține cea mai mare pondere (59,7%), urmată de produsele provenite din Moldova (25,2%, în creștere cu 2,8 p.p. față de mai) și Ucraina (8,5%, în scădere cu 7,2 p.p.). Ponderea produselor provenite din Serbia rămâne constantă”, a declarat Marian Marcu, Director institutului Novel Research.
 
„În iulie, traficul ilicit a depășit pragul de 16%, pentru prima oară de la începutul anului. În ciuda obiectivelor ambițioase asumate de către autorități, contrabandiștii par a fi speculat cu succes incertitudinea creată de schimbările repetate de la nivelul instituțiilor de control.

Cei care pierd sunt jucătorii corecți din industrie, care creează locuri de muncă bine plătite și plătesc taxe, accize, și statul, care nu reușește să atragă la buget sutele de milioane de euro rulate pe piața neagră. 
 
Pentru a opri tendința de revenire a contrabandei, în a doua jumătate a anului va fi nevoie de mobilizarea rapidă a tuturor structurilor statului cu atribuții în combaterea traficului ilicit și a evaziunii fiscale. Vor fi necesare atât folosirea eficientă a resurselor proprii, cât și intensificarea colaborării cu toți cei direct afectați de contrabandă, mediului de afaceri sau consumatori”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic al British American Tobacco România.

Comenteaza