Contraofertă bancară la birurile de stat: cont gratuit pentru TVA defalcată

Contraofertă bancară la birurile de stat: cont gratuit pentru TVA defalcată
Companiile care optează pentru plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 1 octombrie vor putea deschide la Banca Transilvania (BT) un cont pentru încasarea şi plata TVA care le va fi administrat gratuit, a anunţat banca din Cluj.

BT va aplica prevederile ordonanței nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, opțională din data de 1 octombrie şi obligatorie din 1 ianuarie 2018. „Pentru a susține antreprenorii, BT va absorbi cât mai mult din costurile generate de noua structură de conturi, aşa încât condițiile pentru clienți să fie cât mai avantajoase. 
 
Constituirea şi administrarea conturilor de TVA, plățile electronice şi încasările sunt oferite gratuit de BT, cu excepția comisioanelor percepute de BNR şi de Transfond. Persoanele juridice şi fizice care plătesc TVA şi care prestează servicii sau livrează bunuri taxabile în România vor trebui să aibă cont de TVA. 
 
Acesta este un cont bancar suplimentar, deschis în lei şi, la nevoie, în valută, în care clienții vor primi sumele aferente TVA pentru produsele şi serviciile vândute. O altă particularitate este că din aceste conturi de TVA nu poate fi retras numerar”, precizează conducerea BT. 
 
BT este a doua cea mai mare bancă din România, în funcţie de active. Aceasta are 7.000 de angajaţi, 500 de sedii şi 2,2 milioane de clienţi. Strategia băncii este susţinută de acţionari săi internaţionali, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi IFC – Banca Mondială. Principalii săi concurenţi sunt BCR şi BRD.
 
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Cluj-Napoca a organizat ieri o întâlnire dedicată contribuabililor pentru a le oferi clarificări şi îndrumări referitoare la plata defalcată a TVA. Aceştia s-au putut programa printr-un intermediul unui formular de pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. „Pentru îndrumarea contribuabililor în ceea ce priveşte plata defalcată a TVA, DGRFP organizează periodic întâlniri cu aceştia”, precizează instituţia. 
 
1 octombrie a fost stabilită, prin ordonanţa nr. 23/2017, ca termen de începere a aplicării măsurii de plată defalcată (în conturi separate) a TVA. Potrivit ordonanţei 23, cu excepţia persoanelor fizice, orice persoană impozabilă, indiferent dacă este sau nu înregistrată în scopuri de TVA, va fi obligată, de la 1 ianuarie, să facă plata facturilor primite pentru cumpărări în contul de TVA indicat de furnizor. Sistemul se aplică opţional de la 1 octombrie 2017.
 
Senatorii din comisia de buget-finanţe au adoptat proiectul legii de aprobare a ordonanţei cu amendamentul că măsura se va aplica obligatoriu numai de către companiile care au relaţii comerciale cu statul, celelalte firme urmând să o aplice opţional. Pe traseul de avizare, proiectul urmează să fie dezbătut în plenul Senatului, apoi să fie trimis la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Comenteaza