Costurile cu angajaţii au crescut, rentabilitatea lor e mai mică

Costurile cu angajaţii au crescut, rentabilitatea lor e mai mică
Rentabilitatea capitalului uman în România a scăzut cu 9% comparativ cu 2010, de la 1,34 la 1,22, potrivit studiului Saratoga al PricewaterhouseCoopers (PWC).

Indicatorul exprimă venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară plătită de angajator sub formă de remunerare. În acelaşi timp, costurile cu forţa de muncă raportate la cele totale ale companiilor au crescut de la 10,1 la 11,4%. „Pentru redresare este nevoie de controlul costurilor salariale, astfel încât orice nouă creştere să fie la nivelul câştigurilor de productivitate sau chiar sub acestea. Câştiguri de productivitate au fost înregistrate în tehnologia informaţiei (IT) şi telecomunicaţii. În schimb, rentabilitatea capitalului uman s-a deteriorat mult în sectorul bancar, în industria bunurilor de larg consum şi în industrie", a declarat Horaţiu Cocheci, senior manager la PwC România.

În comerţ, fluctuaţia de personal este ridicată (41,3%), în vreme ce în industrie numai 7,6% din angajaţi au părăsit organizaţiile pentru care lucrau anul trecut. dintre plecări la nivel naţional sunt voluntare, prin demisie (faţă de media din Europa Centrală şi de Est de 63%). În ultimii patru ani, raportul de 1 angajat cu funcţie administrativă la 31 de angajaţi s-a redus la 1 la 91. Departamentele cu grad mare de specializare au fost redimensionate prin reducerea numărului de angajaţi, cel juridic de exemplu. În schimb, angajaţii specializaţi în IT au fost la mare căutare, ponderea lor în organizaţii crescând de la raportul de 1 specialist la 87 de angajaţi la 1 la 58. Studiul prezintă date colectate de la 84 de companii din cinci ramuri: telecomunicaţii, tehnologie, produse industriale, industria farmaceutică, bunuri de larg consum, retail, hoteluri, bănci. Grupul de consultanţă financiară PwC este prezent în 158 de ţări, cu 180.000 de specialişti.

 

Etichete
Comenteaza