Crește interesul pentru achiziții imobiliare la Cluj

Crește interesul pentru achiziții imobiliare la Cluj
Tendința de majorare a prețurilor locuințelor își are rădăcinile, cel puțin în parte, în dinamica raportului cerere-ofertă. Deşi cererea de locuinţe la nivel naţional este în creştere, din punctul de vedere al ofertei, evoluția numărului de anunțuri de vânzare valabile în cele mai mari șase orașe ale țării relevă o tendință clară de scădere, conform statisticilor agenţiei clujene Edil Imobiliare.

La capitolul proprietăți nou-intrate pe piață, datele acesteia arată un declin de 20% în primul trimestru din 2017 față de perioada similară a anului trecut . În acest răstimp, cel mai semnificativ recul (în valoare de 27%) a avut loc în Constanța, iar cel mai mic (8%) în Iași. 
 
Ca număr de proprietăți disponibile spre vânzare, tendința descendentă este și mai evidentă, situându-se la o medie de 33%. Constanța se află în fruntea clasamentului celor mai mari scăderi (cu un minus de 37%), fiind urmată de București, cu un minus de 35%; cel mai mic declin, de 25%, a fost consemnat în Iași. 
 
La capitolul cerere datele pe primul trimestru al anului arată o creștere importantă față de perioada similară din 2016 – în opoziție cu tendinţa ofertei. În cele șase mari orașe analizate, interesul pentru achiziția de locuințe s-a majorat cu 16% față de primele trei luni din 2016. 
 
Cel mai semnificativ avans (de 38%) a avut loc în Brașov, iar cel mai mic în București (13%). Clujul este singura excepție de la regulă: cererea de locuințe este cu 7% mai redusă decât în urmă cu 12 luni, comparativ cu trimestrul anterior însă, interesul potențialilor cumpărători din „capitala” Transilvaniei este cu 37% mai mare.

Comenteaza