Cu cât creşte industria media până în 2016 şi care sunt domeniile unde se investesc mai mulţi bani

Cu cât creşte industria media până în 2016 şi care sunt domeniile unde se investesc mai mulţi bani
Industria media şi cea a divertismentului din România vor creşte la 3,4 miliarde de dolari americani până în 2016, potrivit ediţiei de anul acesta a raportului PwC Global Entertainment and Media Outlook, publicată astăzi de compania de audit PriceWaterhouseCoopers, ce deţine un birou şi la Cluj.

 Raportul arată că această creştere vine după o scădere de trei ani. „Industria media şi divertismentului din România va intra din nou în teritoriu pozitiv în acest an, valoarea totală nominală a pieţei revenind la nivelurile de dinaintea crizei”, arată raportul citat. Potrivit ediţiei din acest an a raportului PwC Entertainment and Media Outlook, piaţa locală de media şi divertisment va creşte de la 2,7 miliarde de dolari americani în 2012, la 3,4 miliarde în 2016, o rată medie de creştere anuală de 5,3%. Cu toate acestea, în termeni reali, luând în considerare rata inflaţiei estimată la o medie anuală de 3,3% de-a lungul perioadei analizate, 2012-2016, sectorul media şi divertismentului din România va înregistra o creştere medie anuală reală modestă de doar două procente.

Cea mai mare parte a creşterii va veni din segmentul accesului la internet, atât prin conexiuni fixe, cât şi mobile - rata medie anuală de creştere fiind estimată la 9,3% în termeni nominali- , în vreme ce veniturile din publicitate vor înregistra o creştere moderată de 4,8%, rată medie anuală de creştere până în 2016. În schimb, cheltuielile consumatorilor finali pe produsele media vor înregistra o evoluţie real negativă, potrivit estimărilor PwC, creşterea nominală medie anuală fiind de 1,7%, sub rata estimată a inflaţiei. „Este clar că sectorul media şi divertismentului a fost puternic afectat de criza economică globală. Însă, aceasta s-a suprapus cu o criză mai severă şi cu implicaţii mai profunde pentru sector, acesta suferind o transformare radicală ca urmare a dezvoltării tehnologiilor digitale. Acestea fac din produsele media mărfuri comodizate, forţând totodată companiile din domeniu să experimenteze noi forme de monetizare a produselor şi serviciilor lor”, a declarat John Webster, Partener, Liderul Departamentului de Audit, PwC România. Deşi noile estimări indică o diminuare a ritmului de creştere a industriei media şi divertismentului din România, piaţa locală rămâne a treia cea mai dinamică din Europa Centrală şi de Est, după cea a Rusiei (cu un ritm mediu anual de creştere de 10,1%) şi a Turciei (9,8%), devansând însă Ungaria (5,1%), Polonia (4,9%) şi Republica Cehă (4,8%).

Comenteaza