Cum evită firmele Clujului valul de concedieri al revoluției tehnologice

Cum evită firmele Clujului valul de concedieri al revoluției tehnologice

Companiile din zona Clujului vor beneficia de un program de instruire pe bani europeni pentru angajații lor care să le permită supraviețuirea pe piață după introducerea masivă a tehnologiei.

Acesta este demarat de Asociația Patronilor și Meseriașilor (APM) Cluj și este adresat angajaților care vor să se reorienteze profesional mai ales către industria tehnologiei informațiilor și comunicațiilor, dar și spre domenii precum protecția datelor, protecția mediului sau asigurarea calității. Parteneri în cadrul proiectului sunt Asociația Cluj IT (ACIT) și Școala Informală de IT (SIIT).

Programul CompetActiv - Skills for the Future susține învățarea la locul de muncă prin îmbunătățirea nivelului de cunoștințe și competențe ale angajaților din întreprinderile mici și mijlocii (IMM). “Punem accent pe aptitudini care să ajute întreprinderile să supraviețuiască, să performeze și să aibă succes în următorul val al celei de-a patra revoluții industriale”, susțin coordonatorii săi.

“La ora actuală școala nu mai ține pasul cu transformările extrem de rapide care au loc pe piața muncii, până când tânărul termină facultatea. Nici piața formării forței de muncă nu merge grozav. La nivel european acum se pune accent pe ucenicia la locul de muncă, la firmă, ce nu presupune scoaterea angajatului din producție. Majoritatea cursanților vor merge pe partea de IT pentru că la Cluj s-a format un centru puternic în acest domeniu”, a menționat Augustin Feneșan, președintele APM.. 

"Cu siguranță va exista cerere pentru acest program, deja avem solicitări inclusiv din județele limitrofe Clujului, precum Sălaj sau Bihor. Chiar și angajații pot să solicite firmelor să îi includă în program", a amintit Mihai Talpoș, fondator al SIIT.

"Acest proiect este important nu numai pentru competențele suplimentare pe care le vor avea angajații, care vor fi evaluați, testați și la final certificați, ci și pentru că vor genera valoare adăugată pentru firmele respective. Efectul vizat este cel de multiplicare deoarece și alte firme vor urma modelul urmat de IMM-urile incluse în program", susține Stelian Brad, președintele ACIT.

În cadrul proiectului vor fi furnizate pachete de formare profesională destinate carierei angajaților din domenii competitive. La cursuri vor participa 326 de persoane din Regiunea Nord-Vest, iar pentru învățarea la locul de muncă, 36 de IMM-uri din zonă. Proiectul se va derula până în 2021 și are un buget de 1 milion de euro, finanțat prin Programul Operațional Resurse Umane al Uniunii Europene.

Comenteaza