Cum se dau "dispăruţi" disponibilizaţii de la Mechel

Cum se dau
O parte dintre disponibilizaţii de la Mechel refuză să mai răspundă apelurilor AJOFM, de teamă să nu fie angajaţi în locuri care n-ar fi pe gustul lor. E vorba despre 150 de oameni care sunt de negăsit. Ei nu pot scăpa, însă, "de urmărire", atât timp cât primesc şomaj şi s-au angajat să respecte un protocol.

Proiectul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, privind reîncadrarea pe piaţa muncii a peste 700 de de persoane disponibilizate de la Mechel Câmpia Turzii, întâmpină o situaţie cel puţin bizară. O bună parte dintre foştii muncitori ai uzinei nu mai sunt siguri că vor să-şi găsească un loc de muncă, motiv pentru care evită să răspundă apelurilor operatorilor AJOFM. Cel mai probabil aceştia mizează pe un loc în "combinatul social", este de părere directorul AJOFM, Daniel Don. Numai că acest combinat este destinat persoanelor greu ocupabile şi nicidecum acelor persoane care mai pot fi integrate pe piaţa muncii. Soluţia AJOFM este, prin urmare, ca aceste pesoane să fie căutate în continuare şi somate să se prezinte la interviuri petru a primi un nou loc de muncă.

 

Cu doar câteva luni înainte, disponibilizaţii de la Mechel îşi strigau în stradă disperarea şi arătau cu degetul spre autorităţi şi spre politicieni pentru lipsa de implicare în această imensă problemă socială. Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a promis încă de anul trecut demararea unui proiect cu finanţare europeană care să asigure reîncadrarea pe piaţa muncii a peste 700 dintre disponibilizaţii de la Mechel, dar cu toate acestea oamenii s-au arătat neîncrezători şi au continuat protestele săptămâni întregi. Între timp, acest proiect a demarat, aşa cum a fost prezentat, pe două componente. Pe de-o parte se urmăreşte reintegrarea în muncă a minim 500 de persoane, care şi-au pierdut locul de muncă la Mechel dar care mai pot fi instruite pentru a putea fi direcţionate spre alte activităţi de pe piaţa muncii. În al doilea rând s-au pus bazele "combinatului social", menit să preia acele persoane greu ocupabile, respectiv pe cei care au ajuns la o anumită vârstă şi cărora le este aproape imposibil să-şi mai schimbe meseria.

 

Chiar dacă circumspecţi, disponibilizaţii din prima tranşă au acceptat să semneze protocolul cu AJOFM, privind includerea lor în acest program finanţat cu sprijin de la Fondul de Ajustare la Globalizare. "De când am început acest proiect şi până în prezent am reuşit să angajăm 100 de persoane. Desigur, procesul continuă, însă, acum a mai apărut o mică problemă", a destăinuit şeful AJOFM, Daniel Don. El a explicat că foarte mulţi din cei care iniţial se arătau dornici să-şi găsească un loc de muncă într-un timp foarte scurt, în prezent refuză să mai răspundă apelurilor AJOFM. "Pur şi simplu au dispărut şi vorbim aici de 150 de persoane. În mare, aceştia şi-au schimbat numerele de telefon pentru a nu mai fi siliţi să răspundă operatorilor noştri, având în vedere că erau apelaţi constant prin numerele call-center-ului nostru", a subliniat Don. În opinia sa, cel mai probabil, aceşti oameni nu sunt dispuşi să-şi reînceapă activitatea de muncă într-o altă unitate, motiv pentru care speră că vor putea obţine un loc în "combinatul social", care va începe să funcţioneze, de asemenea, în scurt timp. Numai că acest combinat nu este destinat persoanelor uşor ocupabile, adică celor pentru care se mai pot găsi soluţii pentru a fi reîncadrate în piaţa muncii. Dimpotrivă, combinatul social vizează persoanele greu ocupabile, adică pe acei oameni care şi-au petrecut toată viaţă făcând un anumit tip de activitate în uzina din Câmpia Turzii şi care au ajuns la o anumită vârsă şi cărora le-ar fi aproape imposibil să-şi mai îmbuntăţească aptitudinile. Prin urmare, a transmis Don, anagjaţii de la Mechel care s-au înscris în proiectul AJOFM trebuie să înţeleagă că "sustragerea" de la instruire şi interviuri nu-i va ajuta pe cei care s-au dat la fund, cu atât mai mult cu cât aceştia beneficiază şi de ajutorul de şomaj. "Datoria noastră este să-i căutăm în continuare, până când vom reuşi să ne îndeplinim obiectivul. Dacă şi-au închis telefoanele, vom merge după ei acasă", a spus Don.

 

Primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, refuză să creadă că ar fi vorba despre vreo prefăcătorie din partea disponibiliazaţilor de la Mechel. "Probabil că au plecat în altă parte, să-şi găsească un nou loc de muncă. Oamenii dacă n-au cu ce plăti facturi se duc în lumea largă. Iar dacă şi-au închis telefonul, probabil că nu mai au cu ce să-l plătească", a spus Hanga pentru REALITATEA TV Cluj. Unul dintre disponibilizaţi, Dorin Vâţă, a subliniat iniţial s-a gândit că promisiunile AJOFM nu se vor realiza şi că nici acum nu este foarte convins: "Vom vedea ce se va întâmpşa. Aştept să fiu chemat la un curs de sudor. Documentele sunt făcute, iar acum tot aşteptăm să ne cheme".

Comenteaza