Cum va arăta piaţa imobiliară în 2018. Clujul a ajuns la preţurile de dinainte de criză

Cum va arăta piaţa imobiliară în 2018. Clujul a ajuns la preţurile de dinainte de criză
În 2018 se așteptă să fie livrate în piață proiecte imobiliare de anvergură, atât în București, cât și în marile centre economice - Cluj, Timișoara, Iași și Brașov - astfel că anul viitor poate depăși 2008 ca volum de unități noi locative.

Care sunt principalele regiuni de interes pentru domeniul imobiliar

Bucureștiul rămâne cel mai interesant pol de dezvoltare ca volume în rezidențial și comercial, deși în ultimii doi ani nu a avut cele mai mari creșteri procentuale la nivel național. Piața cea mai scumpă și cu cea mai mare creștere procentuală este reprezentată de Cluj - singura unde prețurile în sectorul rezidențial au ajuns la nivelul lui 2008, arată un studiu RE/MAX România.  Urmează Timișoara, Constanța, Brașov, Iași, însă sunt și orașe sub 200.000 de locuitori care, având industrii locale în creștere, devin tot mai interesante: Oradea, Sibiu sau Alba Iulia.

Impactul modificărilor legislative apărute în 2017 pentru anul ce urmează

Rămâne de văzut în ce fel se va schimbă programul Prima Casă, care ar trebui să ajungă unul cu adevărat social. Modificările lui pot influența piața în zona de mass-market, însă alternativele de finanțare prin credite ipotecare au devenit tot mai competitive și vor putea prelua sau suplini volumele de creditare pentru a susține evoluția pieței.

În ansamblu, România rămâne o piață atractivă la nivel european și tot mai mulți investitori se uită spre țara noastră, pregătind bugete din ce în ce mai mari, fiindcă România este încă una dintre cele mai ieftine piețe europene și cu unul dintre cele mai mari potențiale de apreciere pe termen mediu.

Piaţa imobiliară din Cluj la început de iarnă

Amintim că prețurile apartamentelor din capitala Transilvaniei au avut o evoluție vizibil mai temperată luna trecută, consemnând doar o variație neglijabilă, de 0,1%, de la 1.446 la 1.447 de euro pe metru pătrat util. Interesant este că locuințele din blocurile vechi, care sunt și cele mai scumpe, s-au ieftinit ușor, respectiv cu 0,3%, de la 1.511 la 1.506 euro pe metru pătrat util. Unitățile locative nou-construite s-au apreciat însă cu 0,4% în acest răstimp, de la 1.377 la 1.383 de euro pe metru pătrat util.

Comenteaza