Cumpărăturile în perioada de criză. Ce trebuie să avem acasă

Cumpărăturile în perioada de criză. Ce trebuie să avem acasă

Organizația clujeană Food Waste Combat (FWC) a publicat un ghid despre felul în care cetățenii trebuie să se comporte în perioada de criză pentru a fi eficienți și a nu genera risipă alimentară.

„Dragii noștri, ne-am pregătit cum am știut pentru înfruntat această criză și sperăm să vă fim și vouă de ajutor. Știm că se golesc rafturile din magazine, știm că majoritatea aveți acasă o grămadă de mâncare și am primit și întrebări despre ce se mai poate găti.

Avem deci, câteva sfaturi despre ce alimente să avem în casă în timpul crizei coronavirus, cum ar trebui să depozităm mâncarea pentru păstrare îndelungată, cum putem fi creativi în bucătărie în această perioadă”, a transmis FWC. Ghidul poate fi vizualizat AICI.

Stocul de alimente în timpul crizei 

Nu recomandăm de obicei să faceți stocuri de alimente, însă în condițiile actuale am pregătit câteva sfaturi pentru voi: să vă folosiți bunul simț și să luați ingredientele preferate, să vă fie ușor să le consumați. Fără excese: să cumpărați hrana de la producătorii locali și băcănii, evitați magazinele mari și aglomerate.

De preferat să cumpărați doar ce nu aveți deja acasă. Faceți un mic inventar întâi. Atunci când faceți inventarul alimentelor pe care le aveți acasă, nu uitați regula datelor de expirare: „A se consuma de preferintă înainte de” / „De preferat până la data de”.

Produsele cu aceste mențiuni pot fi consumate în siguranță după depășirea datei înscrise pe pachet, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat.

„A se consuma până la” este un termen limită de consum. După această dată, e bine să nu consumi alimentul respectiv. Unii mai curajoși o fac, dar noi nu recomandăm oficial asta. Dacă totuși aveți nevoie să vă aprovizionați și nu aveți o listă, v-o sugerăm pe cea de mai jos, adaptată după sfatul doctorului Simona Tivadar.

Kit pentru o familie de 2 persoane 

Pentru săptămâna 1 de izolare: 1 kg din fiecare - făină, zahăr, orez, făină de porumb, 250 g gris, 1 pachet unt, 1 l ulei, 10 ouă, 1 pui sau 1 kg pește, 300 gr brânză telemea, 300 g cașcaval, 1 borcan 400 g miere, 4 l lapte, 1 sticlă suc de roșii, 5 cepe medii, 200 g măsline, 1 pachet legume supă, 1 kg mere, 1 plasă portocale, 1 plasă lămâi, 500 g iaurt, 1 kg cartofi, 400 g paste, 3 pâini. În săptămâna 2, luați la fel, mai puțin primele cinci tipuri de alimente.

Recomandăm că cei care nu consumă produse animale, cei cu restricții alimentare sau marii gurmanzi care vor avea timp de gătit în această perioadă, să substituie într-un mod adecvat lor câteva produse din listă. Sfat prietenesc: evitați să cumpărați apă îmbuteliată.

În condiții de criză, e o provocare logistică să se facă aprovizionarea cu asemenea produse și vă irosiți banii. Beți apa de la robinet, montați filtre pe robinet sau fierbeți apa, acolo unde nu aveți încredere în apa curentă.

Cum ar trebui să depozităm mâncarea? Mulți avem cămara și frigiderul pline acum. Și cu perisabile, și cu neperisabile. Sumarizăm câteva din regulile de depozitare și aici, pentru a păstra cât mai mult alimentele și a evita risipa.

Frigiderul

Țineți minte că în frigider așezăm alimentele în funcție de temperatură - nu toate legumele și fructele se păstrează în frigider. Verdețurile le păstrăm ca florile: în vază / pahar/ borcan, cu tulpina în apa și cu frunzele acoperite. La frigider, se pot păstra până la trei săptămâni, respectând aceste reguli.

Rupeți frunzele deja alterate înainte să le depozitați în frigider. Nu spălați verdeturile până când le consumați, umezeala favorizează alterarea lor. Dacă arată foarte uscate, faceți-le o baie rece cu gheață, pentru resuscitare.

Nu uitați de Eat Me First box în frigider (cu alimentele deja începute, pe care le pui la vedere, pe raftul din mijloc). De exemplu: jumătate de lămâie, un iaurt desfăcut, un salam deja tăiat, un cașcaval din care ai mâncat deja.

Congelatorul

Folosiți cu mare încredere zilele astea. Păstrați pentru mai mult timp pâinea astfel: o feliați și o puneți la congelator într-o pungă sau un sac de bumbac, cu feliile separate de hârtie de copt. Când vreți să mâncați pâine, puneți feliile direct într-un prăjitor de pâine și le savurați imediat.

Înainte de a pune legumele în congelator, spălați-le și faceți-le o baie în apă fierbinte, să se păstreze mai bine după congelare. Separați mâncărurile gata preparate în porții pe care le puteți mânca la o singură masă. Orezul gătit e mai bun congelat, decât refrigerat.

Cămara

Făina, crupele, zahărul, pastele se țin în locuri uscate, ferite de lumină, în borcane, pachete de hârtie, saci sau vase închise. Cerealele, pastele, orezul se păstrează cam șase luni (trei luni după ce au fost deschise) și se pot ține în ambalajele originale.

Cum putem fi creativi în bucătărie în această perioadă? Încercați noi rețete și folosiți resturile de la alte mese în combinații creative. Vă recomandăm să faceți omlete, tarte, sandvișuri cu de toate, sosuri. Omletele pot încorpora resturi de legume, lactate ori verdețuri de prin frigider.

Tartele sunt o modalitate excelentă de a mixa ingrediente și a învăța să gătiți bunătăți. Dacă aveți resturi de carne de la alte mese, puteți crea sandvișuri cu carne și sosuri. Pesto-uri se pot face din orice verdețuri, nu doar din busuioc.

Comenteaza