"Ani de zile am crezut că pot să bag în mine orice, că scot cu sport și gene / O lume de oameni ultra-procesați supraponderală sau obeză"
- Scris de Ziua de Cluj
- 14 Ian 2025, 09:48
- Life
- Ascultă știrea
Clujeanul Adrian Dohotaru, care chiar face sport şi se vede cu ochiul liber asta, atrage atenţia asupra alimentelor ultraprocesate după o lectură cu o prefaţă scrisă de Dragoş Pătraru.
Lectura cărţii Oameni ultraprocesaţi, despre capcanele industriei alimentare scrisă de Chris van Tulleken l-a determinat pe clujeanul Adrian Dohotaru să tragă nişte concluzii, într-o recenzie-avertisment, care ne pot fi de ajutor multora care cumpărăm alimente procesate fără a citi etichete.
"Mâncăm alimente ultraprocesate cu ingrediente de pe 5 continente. Pe scurt, ultraprocesarea pornește de la ingredientele pe care le găsești pe ambalaj, dar pe care nu le-ai găsi într-o bucătărie normală.
Pandemia mondială a obezității, a bolilor cardiovasculare, a cancerului de toate felurile se datorează, în bună măsură, mâncării ultraprocesate, nu stilului de viață nesănătos, cum am fost obișnuiți să ne culpabilizăm la nivel individual.
Chris van Tulleken deplasează accentul dinspre zahăr, sare, grăsimi etc, cu efectele negative listate anterior de nutriționiști, spre o analiză holistică, sistemică a mâncării ultraprocesate, dincolo de anumite ingrediente și arată că efectul ultraprocesării e mai relevant decât concentrarea pe ingrediente în parte, fie că e zahăr, sare etc.
Ce e aparent e mai ieftin, e mai scump în termeni de cost pentru planetă și populații întregi, așa numitele externalități sociale și de mediu. În foarte multe situații, industria alimentară se autoreglementează pentru că lobbyul corporatist a condus la dereglementare.
Cartea de jurnalism explicativ sau de știință de popularizare din 2023, tradusă rapid, în 2024, de Bookzone, a doctorului Chris van Tulleken, cu o prefață scrisă de Dragos Patraru, analizează, prin intermediul multor experți intervievați, deșertul alimentar din supermarketuri și fast-fooduri.
Nu accentuează soluțiile politice de reglementare, taxare și tranziție spre agroecologie, dar până la 'soluționism' e bine să avem răbdarea unui diagnostic printr-un cumul de dovezi și prin prezentarea detaliată a mai multor experimente a unor echipe de cercetători medicali și din alte discipline.
Efortul e impresionant, stilul antrenant, au ajutat și editorii, care, potrivit doctorului autor, au contribuit cu atâtea comentarii pentru a face desfășurarea de date lizibilă încât li se datorează o cincime din carte. Astfel, scrierea devine un roman non-fictional detectivist.
Pentru mine, care ani de zile am crezut că pot sa bag in mine orice, că scot cu sport și gene, astfel de cărți sunt excelente pentru a înțelege lumea (capitalistă) în care trăim, unde nu mai producem mâncare ca să ne hrănim, ci alimente care să aducă profit cât mai mare, profitul fiind unul dintre ingredientele mâncării ultraprocesate, potrivit autorului.
Rezultatul e o lume de oameni ultra-procesați supraponderală sau obeză, ori inflamată intestinal, dacă nu ia in greutate, abuzată de marketing, dopată apoi cu medicamente ca să reziste la diversele boli generate de industria alimentară.
Ca antidot la o astfel de lume, mi-am propus să acord mai mult timp mâncării: gătesc mai mult, nu cumpăr așa des mancare ultraprocesată, cumpăr de la producători locali regulat, grădinăresc, fac compost, dieta include mai multe fibre ca înainte, de la legume la fructe, dar mai avem mult de lucru, cu toții, ca să virăm spre o direcție mai apropiată de agroecologie. Deocamdată, lăsăm planeta să fie distrusă și viețile noastre odată cu ea!", transmite Adi Dohotaru pe Facebook.