“Dezvoltatorii de spații logistice din Cluj să își mai reducă din pretenții”

“Dezvoltatorii de spații logistice din Cluj să își mai reducă din pretenții”
Zona Clujului are mai multe proiecte în sectorul spațiilor industriale și logistice | Foto: Transilvania Construcții

Clujul este o zonă în care se pot strânge ușor 5-7 oferte, ceea ce este important pentru o competitivitate ridicată în piața spațiilor logistice, susține Costin Bănică, oficial al agenției JLL România.

“Presiunea pe rata de neocupare și chirii ne așteptăm să stimuleze dezvoltatorii existenți de spații logistice și industriale să devină mai flexibili. Mai multă presiune va genera un deal mai bun pe chiriași. București, Timișoara și Cluj sunt orașe în care putem strânge foarte ușor 5-7 oferte, ceea ce este important pentru o competitivitate ridicată în piață. Vedem oportună și intrarea de clienți noi, în pofida creșterii costurilor de construcție și a prețurilor terenurilor", spune reprezentantul agenției.

Stocul modern de spații industriale din România a depășit anul trecut 3,7 milioane mp, 1,9 milioane fiind construiți în jurul Bucureștiului. Având în vedere proiectele în dezvoltare, JLL estimează că până la jumătatea anului stocul va depăși 4 milioane mp. Totuși, rata de neocupare, acum de 5%, ar ajunge la o treime din cerere, ceea ce va pune presiune pe dezvoltatori.

În 2018 au fost finalizate proiecte care au însumat 400.000 mp de spații industriale și logistice, cele mai mari finalizate fiind CTPark Bucharest West (115.000 mp), WdP Pitești (60.000 mp) și P3 (55.000 mp). Pentru 2019, dezvoltatorii au anunțat alți 500.000 mp, dar cifra poate suferi modificări în contextul în care timpul necesar dezvoltărilor de acest tip este destul de scurt.

Bucureștiul a atras cea mai mare parte a cererii (66%), urmat de Timișoara și Deva. 75% reprezintă contracte noi. Cererea a venit în mare parte de la companiile de retail care au închiriat 265.000 mp (jumătate din total), la mare distanță fiind distribuitorii, logisticienii (17%) și companiile de bunuri de consum (12%).

Cele mai mari tranzacții încheiate de către JLL România au fost acordul dintre Auchan și WdP în proiectul Ștefănești, unde retailerul a închiriat 77.500 mp, urmată de Metro, în aceeași locație, cu 56.500 mp și acordul dintre Procter &Gamble cu WdP pentru 30.100 mp în Timișoara.

Pentru 2019, JLL estimează interesul companiilor de a închiria noi spații, însă e dificil de estimat nivelul cererii pentru că pot apărea schimbări semnificative în perioade foarte scurte de timp.

"Va fi cererea nouă capabilă să înghită oferta? Apare și presiunea pe chirii, în cazul creșterii ratei de neocupare și intrării de noi jucători", spune Costin Bănică.

Anul trecut nivelul chiriilor se situa la 3,5-4,1 euro/mp/lună. În funcție de suprafața închiriată, proprietarii pot oferi pachete de facilități, astfel că nivelul efectiv al costurilor de închiriere ajunge sub aceste niveluri. Pachetele de facilități includ în general perioade de chirii zero sau contribuții la amenajarea spațiilor.

Comenteaza