Direcţia Agricolă: suprafaţa terenurilor agricole părăsite scade; zone nelucrate de 20 de ani au fost date în arendă

Direcţia Agricolă: suprafaţa terenurilor agricole părăsite scade; zone nelucrate de 20 de ani au fost date în arendă
Evidenţele Direcţiei Agricole Cluj contrazic strategia judeţului Cluj, unde se arată că suprafaţa terenurilor agricole lăsate în paragnă a crescut de patru ori în cinci ani: din 2010, suprafaţa a scăzut, arată DADR.

 

Conform unui raport al DADR remis la solicitarea ziuadecj.ro, suprafaţa totală a ogoarelor lăsate "în repaus" în acest an este de 59.307 hectare, în scădere semnificativă faţă de anul trecut - 63.650 hectare - şi faţă de 2010 - 72.075 hectare. "S-a întâmplat un fapt îmbucurător: au intrat câteva firme şi i-au stimulat şi pe fermierii locali", spune directorul DADR, Iuliu Suătean.  "Două firme din Alba au venit şi au oferit contracte de arendă foarte bune oamenilor din zonă, au dat 800 de kilogram de grâu la hectar, de exemplu, unde până acum se ofereau 200-300 de kilograme. Până la Vâlcele, terenuri care n-au fost lucrate în ultimii 20 de ani azi sunt lucrate, din acest an. A fost un pas mare. În plus au venit cei din zona Turzii şi Podeni, le e frică de cei care sunt mari şi iau terenuri în arendă".

Amintim, strategia de dezvoltare a Clujului arată că în vreme ce în Cluj suprafaţa agricolă a rămas aproape neschimbată în ultimii 20 ani - a scăzut cu doar 0,68% în perioada 1990-2010, iar suprafaţa arabilă a scăzut cu 9,59%, suprafeţele de teren „în repaus" au crescut cu 400% în cinci ani. Totodată scăderi însemnate apar la vii şi pepiniere viticole, unde suprafeţele s-au redus cu 83,20% şi la livezi şi pepiniere pomicole - o scădere de 46,77%.

Una dintre cele două firme la care se referă directorul DADR este Transavia SA Alba, care a luat în acest an în arendă nu mai puţin de 3.301 hectare de teren agricol în judeţul Cluj, în localităţile Aiton Rediu, Vâlcele, Ceanu Mic, Miceşti, Mărtineşti, Tureni, Turda, Petreştii de Jos, Comşeşti şi Sălişte. Proprietarii terenurilor primesc o sută de euro pentru fiecare hectar de teren dat în arendă, sau 800 de kilograme de cereale pe hectar şi o sumă fixă de bani egală cu nivelul impozitului agricol anual. Transavia a înfiinţat anul trecut şi o fermă vegetală în satul Rediu din comuna Aiton, care poate deservi înfiinţarea culturilor agricole pe o suprafaţă de 5.000 de hectare, spune directorul Transavia, Ioan Popa, pentru ziuadecj.ro.  O a doua fermă vegetală a companiei fncţionează în comuna Spring din Alba. Transavia lucrează în acest moment, în Cluj şi Alba, o suprafaţă totală de 6.000 de hectare de teren.

Situaţia terenurilor "în repaus" din Cluj:

2010 - 72075 ha
2011 - 63650 ha
2012 - 59307 ha

sursa: DADR Cluj

Comenteaza