E oficial: Mechel a notificat autorităţile că va concedia 800 de angajaţi

E oficial: Mechel a notificat autorităţile că va concedia 800 de angajaţi
E oficial: conducerea combinatului siderurgic din Câmpia Turzii, Mechel, a notificat luni sindicatul şi autorităţile că va concedia 800 dintre cei puţin peste o mie de angajaţi.

Notificarea a fost remisă luni către sindicatul Mechel, către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi către Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). Documentul se referă la disponibilizarea colectivă a aproximativ 800 de angajaţi, ceea ce înseamnă că în combinat vor rămâne puţin peste 300 de salariaţi, inclusiv serviciile auxiliare, cum ar fi paza perimetrului.

Disponibilizarea efectivă a angajaţilor va dura însă câteva luni bune, spune liderul de sindicat Ioan Pascu. "La fel ca data trecută, când notificarea a fost trimisă în martie iar disponibilizările au avut loc în septembrie-octombrie, ne aşteptăm să mai dureze. În acest an sigur nu vor fi disponibilizări", spune el.

Amintim, grupul siderurgic rus Mechel a scos la vânzare în urmă cu trei săptămâni cinci combinate pe care le deţine în România. Pentru cel din Câmpia Turzii, ruşii cer 33 de milioane de dolari, în vreme ce întregul pachet e evaluat la 150 milioane de dolari. Mechel are nevoie de bani pentru a-şi reduce datoriile, care se cifrează la 9,4 miliarde euro, şi pentru a finanţa exploatarea minieră Elga, proiect prioritar pentru grup. Mechel Câmpia Turzii a început în iunie disponibilizarea colectivă a 800 de angajaţi, în trei etape, iar disponbilizarea vine după o altă rundă de 800 de concedieri, începută în martie. Contractul de privatizare a combinatului de la Câmpia Turzii a fost încheiat în 2003 cu grupul rus Mechel, în perioada Guvernului PSD condus de Adrian Năstase. Vezi detalii despre privatizare şi istoria fabricii

 

Combinatul Industria Sârmei Câmpia Turzii are aproape un secol de la înfiinţare: construită în 1920, scopul fabricii era producţia de sârmă şi cuie pentru zona Transilvaniei. În 1922, combinatul a marcat şi o premieră naţională: primul laminor de sârmă, iar în următorul an producea deja un sfert din întreaga producţie de cuie a ţării.


Mechel a intrat pe piaţa din România în 2002 şi mai deţine în ţară combinatele Mechel Târgovişte, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila, Mechel Reparaţii Târgovişte şi Ductil Steel Oţelu Roşu. Mechel susţine pe site-ul companiei că a investit până acum 24 de milioane de euro în fosta Industria Sârmei.

Comenteaza