Foto Export de tehnologie, de pe Someș în Palestina. IT-iștii clujeni pun bazele Rawabi Tech Hub

Export de tehnologie, de pe Someș în Palestina. IT-iștii clujeni pun bazele Rawabi Tech Hub
Informaticienii din Cluj au semnat acordul cu orașul palestinian la început de an
Export de tehnologie clujeană în Palestina. Se pun bazele Rawabi Tech Hub
Export de tehnologie clujeană în Palestina. Se pun bazele Rawabi Tech Hub
Export de tehnologie clujeană în Palestina. Se pun bazele Rawabi Tech Hub

Cluj IT Cluster (CITC) și Fundația Rawabi au stabilit un parteneriat strategic internațional pentru a susține și a dezvolta inițiativele  noi din sectorul tehnologiei informației.  

Fiecare dintre parteneri va depune eforturi în vederea susţinerii inovaţiei şi crearea unui sistem care să permită sprijinul reciproc între companiile membre şi antreprenori, prin mentorat, în accesarea de noi piețe, asistenţă pentru investiţii şi servicii destinate dezvoltării afacerilor. Partenerii s-au angajat să mobilizeze propriile reţele şi canalele de acces la pieţe în beneficiul companiilor din orașele Cluj-Napoca și Rawabi.

“Lumea avansează, iar IT-ul a devenit un instrument esențial pentru îmbunătăţirea tuturor sectoarelor vieţii în toate ţările din lume. Din acest motiv ne dorim să susținem puternic acest sector esenţial. Scopul este de a oferi cea mai bună oportunitate antreprenorilor şi specialiștilor Palestiniei şi startup-urilor locale, în vederea dezvoltării competenţelor şi proiectelor într-un mod în care să îi pregătească pentru competitivitate pe piaţa internaţională. Avem o listă lungă de competenţe de la care pornim pentru cooperarea și schimbul de experiențe cu cele deja binecunoscute din România în domeniul tehnologic şi de IT”, a spus Bashar Masri, fondatorul orașului Rawabi.
“Misiunea asumată de CITC este de a oferi suport consistent prin infrastructura IT&C componentelor necesare dezvoltării integrate locale sau regionale: educaţională, de inovaţie, de administraţie antreprenorială, de organizare comunitară. Implicarea companiilor IT din cluster în creşterea industriilor din diverse lanţuri de valoare arată că suntem în plin proces de maturizare a industriei noastre, iar abordarea colaborativă a business-ului are în vedere aspectul internaţional, parteneri cu care identificăm sinergii. Intenţionăm să dezvoltăm colaborarea cu Rawabi City pe această direcţie, inclusiv prin crearea unei relaţii de înfrăţire la nivelul comunităţilor locale sau regionale” a declarat Alexandru Tulai, vicepreşedintele CITC.

Este primul parteneriat strategic încheiat de Fundația Rawabi şi primul încheiat de CITC în Orientul Mijlociu. Rawabi Tech Hub joacă un rol critic în construirea unei economii dinamice, bazate pe cunoaștere, şi dezvoltarea companiilor de tip startup din IT&C. Hubul tehnologic este găzduit în incinta Q Center, fiind dezvoltat pe trei piloni principali: dezvoltarea  infrastructurii şi a mediului favorabil pentru companii locale şi internaţionale; un  institut de training şi progres dedicat zonei tehnologice; un spaţiu al comunităţii antreprenoriale şi Fondul IT&C.

Din acest an, CITC își va duce soluțiile informatice și la Dunăre, după implicarea în Smart City Alba. România va avea un Hub Macroregional Dunărean din care face parte și asocierea clujeană. CITC grupează principalele forţe ale inovării din spaţiul academic şi de afaceri din Transilvania şi coordonează cooperarea transnaţională cu alte 30 de clustere din zona balcanică a Mării Negre şi a Regiunii Baltice. 

Acesta este o asociaţie de tip cluster cu 65 de membri: companii din IT cu mii de angajaţi şi afaceri de 100 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare, organizaţii catalizator. Clusterul vizează creşterea competitivităţii sectorului şi a vizibilităţii industriei IT din România, dar şi poziţionarea Clujului ca un puternic hub de inovare digitală în Europa Centrală şi de Est.

Comenteaza