Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, scoasă la vânzare. Pentru ce sumă

Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, scoasă la vânzare. Pentru ce sumă
Fabrica de celuloză şi hârtie Someş Dej, aflată în faliment din 2013 şi controlată de cel mai bogat om de afaceri din Cluj, Ştefan Vuza, a fost scoasă la vânzare.

Procedura de negociere directă pentru valorificarea platformei industriale din Dej, activ care cuprinde terenurile, construcţiile şi bunurile mobile, mijloacele fixe şi obiectele de inventar care deservesc activitatea de fabricare a celulozei şi hârtiei, este organizată de Casa de Insolvenţă Transilvania, în calitate de lichidator judiciar al companiei.

Preţul de pornire a fost fixat la circa 7,9 milioane de euro, fără TVA, iar ofertele de participare la negocierea directă pot fi depuse până pe 17 februarie 2015, menţionează Mediafax.

Compania a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie 2013, Tribunalul Cluj aprobând solicitarea firmei pentru deschiderea procedurii, iar în decembrie anul trecut instanţa a decis intratea în faliment. Anterior, conducerea Someş Dej a mai formulat trei cereri de declanşare a procedurii insolvenţei, prima în 7 decembrie, a doua în 17 decembrie 2012, iar a treia în 16 ianuarie. Ele au fost respinse însă de Tribunalul Comercial, motivul fiind lipsa unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) prin care societatea să facă dovada că decizia de cerere a intrării în insolvenţă a fost luată de comun acord.

Fabrica avea o capacitate de circa 70.000 de tone celuloză, respectiv 50.000 de tone de hârtie pe an. Producţia de celuloză a fost sistată în 2008, iar cea de hârtie în 2010, activele fiind în conservare. Suprafaţa totală de teren a platformei industriale este de 604.345 metri pătraţi, din care o treime este acoperită de construcţii industriale.

Firma face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de Vuza. Potrivit celor mai recente informaţii, firma A1 Impex, membră a SCR, deţine 62,6% din acţiunile Someş Dej, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) are 13,1% din titluri.

Potrivit Topului 300 Capital 2014, Ştefan Vuza este cel mai bogat om de afaceri clujean, ocupând locul al 33-lea în clasament, cu o avere estimată la 120-130 de milioane de euro.

Comenteaza