Fabrici imobiliare, varianta de criză

Fabrici imobiliare, varianta de criză
Acţionarii şi proiectanţii conturează primele idei de concept pentru terenul Napochim, încă fără termene de şantier. La Libertatea se lucrează la avizele pentru demolări.

Încă două unităţi create iniţial pentru producţie îşi pregătesc reconversiile la Cluj-Napoca, după schimbări de acţionariat şi de proprietari. Napochim şi Libertatea intră în această categorie care mai include foste fabrici ca Flacăra, Tricotaje Someşul, Feleacul sau Tehnofrig.

În 2012 se refac planurile pentru reconversia terenului din centru al producătorului de mase plastice Napochim, vecin cu o altă fabrică părăsită, Flacăra (afacere imobiliară de 18 milioane de euro, pe vârf de piaţă). După relocarea plănuită acum şi pentru Napochim, opţiunile de înlocuire a producţiei vizează liniile rezidenţial şi birouri. Deocamdată, planurile sunt la nivel incipient, neexistând decât un certificat de urbanism eliberat luna trecută, pentru informarea privind posibilităţile de construire. "Vor urma etapa de proiectare şi probabil un concurs de soluţii. Primele opţiuni sunt, la această fază, de a se realiza acolo blocuri şi birouri. Deocamdată vrem să vedem ce putem face, trebuie să pregătim şi relocarea, despre care nu ştim dacă va avea loc în acest an. Vor fi de făcut demolări", a menţionat Lucian Dardai, director executiv Napochim.

La final de 2011, Napochim a înregistrat o cifră de afaceri de 7,1 milioane şi pierderi de 4,5 milioane de lei, iar noua conducere a trasat planul de restructurare, anunţat la început de an: eficientizarea activităţii, relocarea producţiei, înteruperea contractelor care aduc pierderi, dar şi concedierea a 66 dintre cei 102 salariaţi. Activitatea de producţie va continua, susţin reprezentanţii Napochim: în contextul eficientizării activităţii şi reducerii costurilor de producţie, activitatea va fi relocată în zona industrială, producţia urmând să fie mutată pe str. Luncii, unde compania are o bază. Astfel, în zona centrală a municipiului, pe str. Someşului, rămâne disponibil un teren de 7.000 mp pentru încă o afacere imobiliară.

Pe platfoma industrială de la gară, pe platforma Libertatea se pregătesc primele demolări de spaţii de producţie pentru centrul tehnologic Liberty, ce ar urma să fie realizat printr-o companie controlată de Ion Sturza. Fostul director adjunct al Rompetrol a preluat anul trecut societatea care deţine activele Libertatea şi a anunţat planul de reconversie. Fosta unitate de producţie de mobilier, amplasată pe 4,5 ha, va fi transformată în centru cu spaţii destinate unor companii din tehnologia informaţiei, cercetare-inovare, centre de excelenţă şi cercetare medicală, au anunţat noii proprietari. Liberty Center include spaţii pentru birouri şi publice: săli de expoziţie, centre de sport, zone de food & beverage, o clinică medicală şi spaţii verzi.

"Am obţinut acordul de la Mediu. Urmează să depunem la primărie actele pentru autorizaţia de demolare, pentru clădirile din spate; cele frumoase rămân. În primă fază se amenajează imobilele existente, aşa că pe cealaltă parte a terenului se curăţă zona, punem iarbă. Clădirile noi se fac în etapa a doua", a precizat Sorin Dan, director al Libertatea. Demolările clădirilor tehnice şi ale construcţiilor parazitare urmează să se realizeze în lunile următoare, iar pentru toamnă sunt programate lucrări de reconversie. Prima fază, care se va întinde pe durata unui an, vizează spaţii de 7.000 mp pentru birouri, amenajarea de zone publice şi presupune o investiţie de 8 milioane de euro. Complexul va ajunge în final la clădiri ce vor totaliza 35.000 mp de spaţii şi investiţii de 26 de milioane de euro.

În ultimii ani, mai ales în perioada boom-ului imobiliar din 2007-2008, o serie de spaţii industriale bine poziţionate în oraş au trecut prin planuri de reconvertire în proiecte imobiliare. Flacăra (str. Someşului), Tricotaje Someşul (Bd. 21 Decembrie 1989), Feleacul (H. Barbusse), Napolact (Bd. 21 Decembrie) sau Tehnofrig (zona gării) sunt câteva dintre companiile ale căror terenuri au lăsat loc dezvoltărilor imobiliare. Criza financiară şi căderea pieţei imobiliare au îngheţat cele mai multe planuri la stadiul de planşetă. La Feleacul lucrările în şantierul blocat temporar au fost reluate la început de an, după ce proiectul a fost parţial reorientat, din locuinţe spre birouri. Pe o parte a platformei Tehnofrig a fost ridicat un magazin de bricolaj al băcăuanilor de la Dedeman.

 

Etichete
Comenteaza