Fermierii Clujului întorc foaia. Mai multe brânzeturi proprii, mai puțin lapte la procesatori

Fermierii Clujului întorc foaia. Mai multe brânzeturi proprii, mai puțin lapte la procesatori

Cooperativa Agricolă Someș Arieș (CASA) va crește producția de brânzeuri în loc de livrarea laptelui către procesatori. 

Cristian Ţandea, care are un business de tip persoană fizică autorizată şi creşte 300 de vaci de lapte în judeţul Cluj, susţine că este mai rentabil să procesezi decât să vinzi către proce­satori, motiv pentru care CASA, una dintre cele mai mari din ţară, din care face parte şi firma sa, îşi propune să investească în creşterea pro­centului de lapte procesat în regim propriu, conform ZF.

„90% din laptele cooperativei îl vindem către procesatori, iar 10% îl procesăm în fabrica de la Ţaga. Dorim să procesăm o cantitate mai mare de lapte, dar şi să producem mai mult. Suntem mereu în creştere, dar şi fermierii existenţi îşi cresc efectivele. Dacă la început, acum 10 ani, aveam 20 de săli de muls, acum avem 68 de săli şi a crescut producţia din ferme şi productivitatea din ferme”, a explicat Ţandea.

România are un efectiv de 2 milioane de bovine şi 150 de fabrici de lactate, conform ultimelor date statistice. "În 1989, România avea 7,5 milioane de bovine, efective din întreprinderi agricole de stat, cooperative agricole de producţie şi gospodăriile populaţiei.

Acum, probabil că 2 milioane de capete de bovine este mult spus. S-a produs acest declin din cauza schimbării sistemului. Dacă în 1990 circa 40% din preţul de pe raft era al retailerului şi 25% al producătorului, acum retailerul peste 60% şi producătorul, 10%", a spus fermierul.

Comenteaza