Firmele din Cluj caută forţă de muncă în străinătate

Firmele din Cluj caută forţă de muncă în străinătate
Cu toate că în judeţ există peste 20.000 de şomeri la ora actuală, multe firme au ieşit la recrutări în străinătate.
Experţii în contabilitate, analiştii financiari ori inginerii vorbitori de daneză, germană sau portugheză sunt tipurile de angajaţi pentru care firmele mari din Cluj au început căutarea peste graniţă. Salariile oferite acestora ajung la 2.500 de euro pe lună.

În ciuda situaţiei economice incerte şi a tendinţei de economisire aproape generală care îi determină pe patronii clujeni să scoată mai puţine posturi la concurs şi, de cele mai multe ori, pe bani mai puţini, un nou fenomen începe să se profileze pe piaţa locală: ofertele pentru străini. Foarte multe companii din Cluj au început să posteze anunţuri de angajări pe site-urile de specialitate din afară. Majoritatea posturilor sunt în domeniul financiar-contabil, iar salariile oferite de către firme pornesc de la 1.000 de euro şi pot ajunge la 2.500 de euro.

Opiniile experţilor despre aceste tipuri de angajări sunt însă împărţite. Pe de o parte, unii cred că principalele cauze ale recrutărilor peste graniţă sunt lipsa specialiştilor şi dificultatea muncii, iar alţii pomenesc absenţa experţilor în anumite domenii şi a celor care să stăpânească bine o anumită limbă străină.

“Companiile oferă, în general, poziţii de controler pentru străini. Este o meserie care la noi nu se învaţă. Este vorba despre nişte sisteme de raportare care se învaţă, de obicei, în companiile multinaţionale. Ceea ce fac aceste persoane este să transpună datele din contabilitatea noastră în contabilitatea internaţională, astfel încât şi firmele- mamă să priceapă ce se întâmplă aici. Ei au rolul să transpună nişte date. Companiile care oferă astfel de poziţii sunt, de regulă, cele multinaţionale care au activităţi mai ales pe piaţa locală”, spune Monica Ion, managing partner Psihoselect.

“Companiile recurg la aceste recrutări nu fiindcă ar fi vorba despre nişte joburi foarte dificile, pentru care românii nu ar fi pregătiţi. Nu, motivul principal este limba străină. Companiile multinaţionale caută, pentru clienţii lor, specialişti în anumite domenii care să fie buni cunoscători de limbi străine. Clujul acoperă 90% dintre limbile străine cerute. Dar rămâne o diferenţă de 10% pentru care firmele trebuie să caute în străinătate”, explică Liliana Graure, reprezentant Manpower Cluj.

“Am avut un caz când trebuia să găsim un vorbitor de slovacă pregătit în domeniul financiar. Iar pe piaţa internă nu l-am găsit. Atunci a trebuit să publicăm anunţul în Slovacia pentru a-l recruta”, povesteşte Liliana Graure.

Una dintre companiile prezente şi pe piaţa locală interesată de angajarea străinilor este Genpact. Potrivit anunţurilor postate pe site-ul de specialitate eurojobs.com, aceasta caută la nivel european vorbitori de limbă daneză cu experienţă în finanţe. Anunţul pus de companie nu face nicio referire însă la nivelul salariului. O altă ofertă dinspre Genpact este pentru General Ledger Accountant, vorbitor de limbă portugheză şi engleză. Pentru această poziţie, compania solicită însă o experienţă de cel puţin 5 ani de zile şi o foarte bună cunoaştere a domeniului contabilităţii.

Potrivit site-ului Meghen Group, societate specializată în recrutarea de persoane pentru companiile din Estul Europei, cele mai multe oferte de locuri de muncă din această regiune au fost plasate de România. Iar la nivelul ţării noastre anunţurile nu fac referire decât la două oraşe: Bucureştiul şi Clujul. Salariile oferite de firmele de aici sunt cuprinse între 1.000 şi 2.500 de euro de euro pe lună. Anunţurile publicate de site-urile de specialitate prezintă Clujul ca pe un “un oraş din centrul României, cu o populaţie de 340.000 de locuitori, dinamic, cultural, cu o istorie bogată şi una dintre cele mai vibrante economii din întreaga ţară”.

Joburi pentru străini

Vorbitori de daneză, germană, portugheză
Contabili
Translatori
Agenţi de vânzări
Distribuitori
Tehnicieni
Analişti financiari
Operatori telefonici

Sursa: Eurojobs.com

Comenteaza