Fostul director al Sinterom s-a mutat la Oradea

Fostul director al Sinterom s-a mutat la Oradea

Ex-“directorul universal” al celui mai bogat clujean, Ștefan Vuza, a fost instalat în funcția de manager general al combinatului de produse chimice organice Sinteza Oradea. Mihail Lazaroae a condus uzinele Sinterom Cluj, Iașitex Iași și UZUC Ploiești.

Sinteza, una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor, are un nou director general, Mihail-Nicolae Lazaroae, care a condus anterior Sinterom, conform ZF. Numirea a fost aprobată de Consiliul de Administraţie, iar mandatul provizioriu este valabil până în iunie.

Lazaroae a condus în perioada 2017-2019, Iaşitex, membră a SCR Group, apoi Uzuc şi Sinterom, toate din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de Vuza.

Compania din Oradea are o vechime de 115 ani pe piaţă, principalul produs fiind acidul benzoic, folosit ca bază pentru produse chimice în industriile alimentară, îngrăşămintelor chimice, farmaceutică şi maselor plastice.

În octombrie 2019, în acţionariatul acesteia a intrat şi platforma de investiţii şi management ROCA, lansată de CITR Group, care a preluat 18% din capital.

Acţionari principali ai Sinteza sunt BT Asset Management (membră a grupului Banca Transilvania Cluj) - 33,8% și Tibor Tincău, cu 19%. Sinteza avea afaceri de 27 de milioane de lei anul trecut, cu o pierdere de 4,6 milioane, și 85 de angajați.

Luna trecută, o hală din incinta Sinterom, de pe platforma industrială a municipiului Cluj-Napoca, a luat foc. Conducerea combinatului a aruncat însă vina pe o companie care și-ar fi desfășurat activitatea în incintă, Remat Brașov.

Fabrica din Cluj a fost marcată în ultima vreme de mai multe evenimente. Conducerea combinatului a anunțat acum un an că va opri fabricarea de “produse sub contracte păguboase pentru societate” încheiate cu companii multinaționale pentru a putea asigura plata angajaților. Au fost concediați colectiv 62 de salariați.

Planul de reorganizare a stârnit nemulțumirea salariaților, care au pornit o acțiune de protest prin întreruperea activității. Conducerea a decis să închidă trei secții. Pentru a cofinanța un proiect european, șefii societății au gajat cu hale și depozite.

Combinatul a fost înființat în 1936 sub numele de Uzina Triumf, fabricând produse chimice. În 1970 începe fabricația de piese sinterizate, iar apoi își schimbă numele în Sinterom. Din 2000 Sinterom intră în componența SCR.

Comenteaza