Fostul şef al Teraplast investeşte într-un centru de design la Cluj

Fostul şef al Teraplast investeşte într-un centru de design la Cluj
Omul de afaceri Emanoil Viciu îşi investeşte banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor pe care le avea la procesatorul PVC din Bistriţa într-o afacere pe malul Someşului, într-o clădire care urmează să fie funcţională din toamnă.

„I-am propus fiicei mele să facem un centru de design aici şi nu la Londra, am convins-o să se întoarcă în ţară. Ca să înfiinţezi o firmă de creaţie trebuie ca investitorul şi managementul să accepte acest lucru, dar şi să aloci resursele necesare şi să dezvolţi o cultură creativă în organizaţie. Avem 12 produse la care lucrăm. Noul sediu va fi gata în toamnă, vizavi de hotelul Napoca”, a precizat Viciu, la conferinţa „Open 4 Business”, de la Cluj. 
 
El vrea să impună designul de produs în rândul companiilor locale, unul dintre proiectele derulate având un potenţial de afacere de 10 milioane de euro. Societatea de la Cluj este deja funcţională şi are departamente de creaţie, inginerie-cercetare, producţie-prototipizare, logistică-vânzări. 
 
„Mulţi dintre marii producători din domeniul auto din străinătate, precum Porsche sau Aston Martin, se axează pe designul vestimentar. Aici am sondat 60 de firme şi doar patru dintre ele au răspuns că apelează la un design profesionist. La unii designul îl face patronul sau soţia, la alţii, un inginer de la tehnic. Din păcate, noi, românii ne propunem să vindem în Europa produse ieftine, să nu investim în cercetare, în dezvoltare, nu mergem la târgurile internaţionale să vedem că există între noi şi alţii o distanţă de la cer la pământ”, susţine Viciu. 
 
Investitorul bistriţean, inginer chimist de profesie, a obţinut anul trecut 2,6 milioane de euro prin vânzarea a jumătate din pachetul de acţiuni deţinut la Teraplast Bistriţa. Tranzacţia a fost intermediată de Raiffeisen Bank, participaţia sa la Teraplast scăzând de la 8,7 la 4,6%. 
 
Iniţial el deţinea 20% din producătorul de mase plastice, dar acesta şi fiica sa, Iris Maria Viciu, au înstrăinat de-a lungul timpului o serie de pachete de acţiuni, sumele obţinute fiind folosite în domeniul imobiliar, prin compania Granatul Investment & Management, la care erau coacţionari. Acesta s-a retras din conducere în 2008, apoi şi din consiliul de administraţie. 
 
Cel mai mare acţionar al Teraplast este omul de afaceri clujean Dorel Goia (46,7%). În această lună, un alt clujean, Mihai Hoţoleanu, şi-a dat demisia de la cârma companiei după numai patru luni de management.

Grupul Teraplast, unul dintre principalii producători de materiale pentru piața construcțiilor și instalațiilor, a numit-o pe Mirela Pop în funcția de director general, după ce Consiliul de Administrație (CA) a aprobat încetarea, prin acordul părților, a mandatului lui Hoţoleanu.
 
“De-a lungul ultimilor 10 ani, Teraplast a avut mai multe echipe de management nelocate la Bistrița. Acum, odată cu hotărârea lui Mircea Hoţoleanu de a părăsi compania din motive personale, am decis să promovăm în funcția de director general un om cu performanțe dovedite în cadrul grupului”, a declarat Dorel Goia, președintele CA. 
 
Grupul a obţinut anul trecut un profit net de 40 de milioane de lei, la o cifră de afaceri de 398 de milioane. Societatea activează în Parcul Industrial Teraplast Bistriţa, pe 20 ha. Grupul include societatea Teraplast, subsidiarele Plastsistem, Teraglass, Teraplast Moldova, Teraplast Logistic, Politub. 

Comenteaza