Fructele, legumele și cerealele s-ar putea scumpi din cauza crizei îngrășămintelor chimice

Fructele, legumele și cerealele s-ar putea scumpi din cauza crizei îngrășămintelor chimice

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură se teme de compromiterea recoltelor la nivel mondial.

Stocurile de îngrăşăminte artificiale sunt atât de reduse cantitativ la nivel mondial încât că s-ar putea ajunge la scumpirea acestora.

Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite avertizează o „producţie alimentară semnificativ redusă pentru anul 2022”. Ne putem aştepta la o creştere a preţurilor alimentelor în acest an, relatează Spiegel. 

"Din cauza ofertei limitate şi a costurilor ridicate ale îngrăşămintelor artificiale, în 2022 vom avea mai puţin îngrăşământ decât înainte", a declarat Josef Schmidhuber, director adjunct al Diviziei Piaţă şi Comerţ.  „Dacă vremea devine nefavorabilă, va trebui să luăm în calcul o scădere vizibilă a producţiei de alimente", ne avertizează directorul. 

Ca urmare a creşterii puternice a preţului gazelor naturale, preţurile îngrăşămintelor artificiale au crescut vertiginos. Carbamida, de exemplu, costa în noiembrie 2021 cu 3,5 ori mai mult decât la sfârşitul anului 2020.

"Cu aceste preţuri mari la gaze nu mai merită să produci îngrăşământ”, a spus Schmidhuber pentru SPIEGEL. "Şi astfel hrana vegetală devine din ce în ce mai rară la nivel mondial şi mai scumpă în supermarketuri". 

Cei mai mari doi exportatori de îngrăşăminte cu azot, Rusia şi China, şi-au redus exporturile cu 37%-40% în decurs de o lună. Cel mai important exportator de îngrăşăminte fosfatice, Maroc, şi-a redus şi acesta exporturile. 

Pentru Germania, Schmidhuber se aşteaptă „doar” la preţuri mai mari la alimente. În ţările mai sărace precum România există riscul ca recoltele să fie compromise deoarece mulţi fermieri nu îşi mai permit să cumpere îngrăşământ. 

Alimentele s-au scumpit în întreaga lume în 2021 cu o medie de 23% potrivit indicelui preţurilor la alimente al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură.  

Comenteaza