Furnizorii de servicii poştale vor face raportări statistice electronice

Furnizorii de servicii poştale vor face raportări statistice electronice
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a adoptat mai multe decizii care privesc piața serviciilor poștale.

Au fost adoptate cererea de compensare a costului net aferent furnizării serviciilor poștale din sfera serviciului universal, regimul de autorizare generală pentru furnizarea serviciilor poștale, raportarea unor date statistice de către furnizorii de servicii poștale și strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 2017-2020. 
 
Strategia de reglementare în domeniul serviciilor poştale pentru perioada 2017-2020 este structurată pe următoarele direcţii de acţiune: promovarea intereselor utilizatorilor de servicii poştale, asigurarea dreptului de acces la serviciul universal, promovarea concurenţei și încurajarea investiţiilor şi promovarea inovaţiei. 
 
Pentru a atinge obiectivele propuse, ANCOM va monitoriza condițiile de furnizare a serviciilor poștale și calitatea acestora, să informeze utilizatorii cu privire la drepturile lor în relația cu furnizorii de servicii poștale și va analiza în ce măsură serviciile poștale disponibile pe piață asigură satisfacerea necesităților specifice ale utilizatorilor cu nevoi speciale. 
 
Activitatea de reglementare a serviciilor poștale este armonizată cu direcțiile de acțiune și cu obiectivele strategice de reglementare stabilite în funcție de evoluția pieței și de reglementările de la nivel comunitar. Strategia astfel adoptată va fi publicată pe pagina de internet a autorității.
 
ANCOM a urmărit și creșterea gradului de transparenţă de pe piața serviciilor poștale, înglobând în acest act normativ obligaţiile furnizorilor de servicii poştale în ceea ce privește punerea la dispoziția utilizatorilor a informaţiilor relevante.

Furnizorilor de servicii poștale le revine obligația de a transmite ANCOM, până la 31 octombrie, condițiile generale privind furnizarea serviciilor poștale, actualizate în conformitate cu dispozițiile legale din acest act normativ. 
 
Ținând cont de evoluția tehnologică și de soluțiile inovative prin care mulți furnizori de servicii au început să asigure colectarea și livrarea trimiterilor poștale, este propus un nou indicator statistic privind sistemele automate de tip self-service, care va fi raportat în cadrul indicatorilor privind punctele de acces nedeservite de personal, începând cu 2018, pentru perioada de referință 1 ianuarie - 31 decembrie 2017. 
 
Prin noua decizie s-a instituit și obligația de raportare a unor noi indicatori, aceștia vizând traficul de trimiteri poștale (prelucrate în nume propriu și pe seama unui alt furnizor de servicii poștale) și veniturile provenind din furnizarea fiecărui serviciu inclus sau nu în sfera serviciului universal. 
 
Toate datele statistice vor fi transmise exclusiv prin mijloace electronice, prin intermediul unei aplicaţii informatice disponibile online aici, utilizând semnătura certificată electronică. Netransmiterea datelor statistice poate fi sancționată cu sume cuprinse între 100 și 15.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere.  Decizia intră în vigoare la 1 mai. 

Comenteaza