Garanti Bank, în vizorul Băncii Transilvania

Garanti Bank, în vizorul Băncii Transilvania
Banca Transilvania (BT) Cluj, în proces de achiziţie a Bancpost, are ca ţintă să ajungă numărul unu pe piaţă și se uită şi la Garanti Bank, conform unor surse din piața bancară.

Garanti România este o bancă aflată pe locul 10 în piaţa din țara noastră, cu o cotă de 2,2%. Au fost ceva discuţii, dar nu fac nimic (Garanti) până anul viitor, a menţionat pentru ZF o sursă de pe piaţa bancară. ”Nu suntem în discuţii sau negocieri pentru Garanti Bank”, a răspuns conducerea BT. 

Garanti este controlată de unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, unde principalul acționar este gigantul spaniol BBVA, una dintre cele mai importante bănci ale Europei. De mai mult timp, BBVA analizează operaţiunile bancare din România ale Garanti, care nu au o masă suficientă pe măsura ambiţiilor spaniolilor.

Pentru a conta într-o piaţă unde activează, BBVA are ca ţintă primele trei poziţii, condiţie pe care Garanti România nu o îndeplineşte. Garanti România avea active de 8,9 miliarde de lei în 2016, în scădere faţă de 2015, când a avut active de 9,5 mld. lei, cu o cotă de piaţă de 2,5%.

După succesul înregistrat prin achiziţia Volksbank, care a propulsat-o pe locul 2 în România, cu o cotă de piaţă de 13%, BT mai vrea să cumpere bănci, pentru a-şi creşte poziţia şi poate de a ajunge numărul unu în România. Pe bursă, BT are o capitalizare de 9,7 miliarde de lei, având suficiente resurse pentru achiziţia altor bănci.

Comenteaza