HoReCa își revine în România. Patronat: Lipsa oamenilor e principala frână

HoReCa își revine în România. Patronat: Lipsa oamenilor e principala frână
| Foto: Marty Restaurants

Activitatea în industria ospitalităţii revine la normal, dar principala frână în reluarea activităţii o reprezintă lipsa forţei de muncă, în condiţiile în care, pentru tineri, a devenit mult mai important timpul liber decât salariul oferit.

HoReCa își revine încet-încet. Problema e cu forța de muncă în domeniu

„În 2022 ne revenim începând din martie, de când restricţiile au fost ridicate. Activitatea încet-încet revine la normal. Principala frână în reluarea activităţii, să zicem, la parametri optimi, este lipsa forţei de muncă. Dacă până acum dădeam vina că plecau în Vest, părerea mea e că nu mai pleacă nicăieri, ci pur şi simplu, în special pentru generaţiile tinere, să zicem, meseriile astea care necesită un volum foarte mare de muncă, în care se munceşte în weekend-uri, nu mai sunt atractive. Noi, cei din industrie, încercăm, facem tot ce se poate pentru a le prezenta atractivitatea, totuşi. Pe lângă pasiunea legată de această meserie frumoasă şi aşa mai departe, ca măsuri concrete, suntem într-un permanent dialog cu autorităţile pentru legalizarea legii bacşişului, care credem noi că prin creşterea veniturilor pe care ei le vor sesiza, în sfârşit, vom deveni mai atractivi din punctul acesta de de vedere. În rest, e destul de greu. În continuare n-avem cum să nu lucrăm în weekend-uri, n-avem cum să nu lucrăm seara. Aşa se desfăşoară industria ospitalităţii: seara şi în weekend-uri. Pentru tineri a devenit mult mai important timpul liber decât salariul pe care îl oferim. Probabil că sunt nişte schimbări în cadrul societăţii la care vom vedea cum ne vom adapta", a spus marţi, Ion Biriş, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) la Conferinţa Naţională a Industriei Ospitalităţii.

El a afirmat că se încearcă crearea de specialişti şi asigurarea unui număr mai mare de oameni cu pregătire în industrie, prin intermediul şcolilor duale.

2023 va fi un an bun pentru HoReCa

„Industria îşi revine. Eu cred că suntem pe un trend de revenire la normalitate. Nu cred că vom termina 2022 cu rezultatele din anul 2019, dar ne apropiem... într-adevăr, avem creşterea materiilor prime, a costurilor la electricitate, sunt tot felul de lucruri care aduc, să zicem, nori negri la orizont, dar este o industrie pe care totuşi eu o simt că îşi revine. Să vă răspund concret, cred că 2023 va fi un an bun. Suntem optimişti cel puţin", a adăugat acesta.

Comenteaza