Ieftinirile „de criză”, aproape recuperate în Cluj. Preţul pe cartiere

Ieftinirile „de criză”, aproape recuperate în Cluj. Preţul pe cartiere
În 2017, Cluj-Napoca este, fără drept de apel, cea mai „fierbinte” piață a locuințelor din România.

Potrivit unui raport de piață realizat de portalul Imobiliare.ro, pretențiile proprietarilor din orașul de pe Someș au consemnat un avans de 6% în cel de-al treilea trimestru al anului, până la 1.410 euro/mp util - în condițiile în care un apartament în București a ajuns la o valoare medie de listare de 1.230 euro/mp util. Aceasta este cea mai mare creștere consemnată în rândul marilor orașe și a doua la nivel național (după Slatina, cu un plus de 9%).

Cel mai mare avans din 2014 încoace

Nivelul actual al prețurilor apartamentelor clujene este cu 16,6% mai mare decât cel valabil în perioada similară din 2016. În orașul de pe Someș locuințele s-au scumpit cel mai mult în ultimii trei ani, reușind astfel să recupereze aproape integral scăderea consemnată pe parcursul recesiunii.

Apartamentele sunt, în medie, cu 46,9% mai scumpe decât în trimestrul al treilea din 2014 și cu doar 1,7% mai ieftine decât în perioada similară din 2008. La o analiză mai detaliată a pieței locale, ies în evidență discrepanțele de preț semnificativ mai mici de la o zonă la alta comparativ cu Bucureștiul.

Cele mai mari prețuri solicitate de către vânzătorii din "capitala" Transilvaniei se găsesc în zonele centrală și ultracentrală (1.640 euro/mp util), apoi în Plopilor (1.520 de euro), în Gheorgheni - Andrei Mureșanu (1.500 de euro), în Zorilor (1.490 de euro), dar și în Mărăști - Între Lacuri - Aurel Vlaicu (1.440 de euro).

Cele mai accesibile locuințe din Cluj-Napoca sunt însă cele din Florești (790 de euro pe metru pătrat util) și Baciu (950 de euro pe metru pătrat util) - cea dintâi zonă dezvoltându-se, în ultimii ani, ca un adevărat „cartier-satelit" al orașului.

Creșteri pe linie

Printre cartierele care au consemnat în trimestrul al treilea creșteri de preț peste media de 6% valabilă la nivel de oraș se numără Zorilor, cu un avans de 8,6%, zona centrală și cea ultracentrală (+7,3%), Someșeni (+7,2%) și Mănăștur - Borhanci - Câmpului (+7,1%).

Pe de altă parte, cele mai mici variații de preț au avut loc în Baciu (unde pretențiile vânzătorilor au stagnat în ultimele trei luni), Iris (+2,9%), Plopilor (+3,7%), Grigorescu (+3,9%), dar și în Gheorgheni-Andrei Mureșanu (+4,3%). Este semnificativ de observat că în nici unul dintre cartierele clujene nu au fost înregistrate scăderi de preț.

Comenteaza